Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Avertismentul generalului SRI Anton Rog: Grupări asociate FSB, SVR şi GRU acționează în România

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 mai 2022

Cel puțin trei grupări de criminalitate cibernetică asociate serviciilor secrete rusești – FSB, SVR și GRU – acționează acționează în România, a avertizat generalul Anton Rog, director al Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, notează Adevărul.

Potrivit șefului Cyberint, în ultimele luni, marcate de războiul din Ucraina, numărul atacurilor cibernetice nu a crescut, ci a crescut numărul actorilor care le iniţiază.

„Rusia are un şablon de comportament şi înainte de atacurile militare lansează un val de atacuri cibernetice care au repercusiuni şi asupra ţărilor adiacente ţării ţintă. În ultimele luni nu a crescut neapărat numărul de atacuri, ci a crescut numărul actorilor care iniţiază atacuri. Cyberint a identificat cel puţin trei grupări de criminalitate cibernetică care sunt asociate cu instituţii din Rusia, aşa cum sunt FSB, SVR şi GRU, care au desfăşurat acţiuni de criminalitate informatică pe teritoriul României”, a explicat generalul SRI, citat de Adevărul.

Spionaj cibernetic asupra României

Trei state ar fi fost implicate în spionaj cibernetic asupra României, susține Rog, care a evidențiat faptul că „nu sunt toate din Europa de est”. 

Măsuri de precauție

Totodată, Anton Rog a enumerat și principalele măsuri de apărare pe care le au la dispoziție cetățenii și instituțiile în fața infractorilor cibernetici.

„Pentru protejarea împotriva ameninţărilor cibernetice este recomandată actualizarea sistemului de operare, utilizarea unui produs antivirus şi o evaluare a comportamentului individual şi a rutinei noastre online, cu o atenţie sporită pentru adresele de la care primim mail-uri şi fişierele pe care le accesăm. În plus, pentru companii, este nevoie să existe un plan de siguranţă, cu proceduri prin care o afacere îşi poate relua activitatea şi recupera funcţiile critice, fără pierderi majore de venituri. De asemenea, back-up-ul nu se face pe acelaşi sistem, el trebuie făcut offline”, a explicat Anton Rog.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *