Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Generalul Cristian Radu, cercetat penal și acuzat că a ascuns filmările de la Colectiv, a fost trecut în rezervă


Șef din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Cristian Radu, acuzat că a ascuns filmările de la Colectiv și cercetat penal după ce ar fi produs un accident și l-ar fi pus pe șoferul său, subaltern în gard, să își asume responsabilitatea accidentului, a fost trecut în rezervă. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul luni, 28 noiembrie, arată Administrația Prezidențială.

Generalul Cristian Radu, în vârstă de 49 de ani, și-a depus dosarul de pensionare cu puțin timp înainte de a afla în mod oficial că nu mai este suspect, ci inculpat, în dosarul privind accidentul rutier, au declarat surse din IGSU pentru Libertatea.

Pe 8 noiembrie 2021, Cristian Radu, pe atunci colonel, a intrat cu mașina în refugiul pentru pietoni al stației de tramvai Laborator, pe șoseaua Mihai Bravu. Pe locul din dreapta se afla șoferul său, un plutonier adjutant șef, grad imediat inferior sublocotenentului. Potrivit ordonanței întocmite de procurorul de caz, citată de sursa menționată anterior, „folosindu-se de autoritatea funcției deținute, Radu Cristian a acționat pentru declararea necorespunzătoare a împrejurărilor în care s-ar fi produs accidentul rutier. I-a solicitat unui subordonat să-și asume rolul de conducător auto”.

Totodată, Parchetul Militar a transmis că accidentului i-a fost diminuată gravitatea, în mod fals, iar cei doi sunt acuzați că au făcut presiuni asupra președintelui comisiei tehnice de la baza de logistică a IGSU. Detalii aici.

Cine este Cristian Radu

Cristian Radu ocupa, la data accidentului rutier, funcția de prim-adjunct al șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Până astăzi a ocupat aceeași funcție, dar a fost înaintat de către Klaus Iohannis în gradul de general de brigadă cu o stea pe 1 decembrie 2021.

Generalul Radu este numărul doi în organigrama care include pompierii și SMURD și, totodată, este acuzat că a ascuns timp de trei ani filmul intervenției de la Colectiv.

Filmul intervenției de la Colectiv

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat o înregistrare video de 20 minute în toamna anului 2019 în care se arată modul în care pompierii de la ISU au reacționat îndată ce au ajuns la Clubul Colectiv. În imagini se vede cum răniții erau scoși din club pe brațe și apoi lăsați pe asfalt fără ca cineva să le acorde primul ajutor. Filmul arată primele 20 de minute în care la locul dezastrului nu ajunseseră medicii.

În imagini se văd pompieri care acționau haotic, fără a fi coordonați și fără ca măcar să acorde primul ajutor răniților grav care se zbăteau între viață și moarte. Prima targă apare abia după 10.

Surse din cadrul ISU au declarat pentru Libertatea că mai mulți șefi au știut de aceste înregistrări însă au considerat că trebuie ținute ascunse, nu au fost predate nici când s-a făcut ancheta internă, nici când Guvernul Cioloș a trimis Copul de Control și nu au ajuns nici măcar la anchetatori. Detalii aici.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW