Saturday, July 6, 2024
Jurnalism corect


Generăleasa în rezervă Elena Istode, poreclită „Anaconda”, pe traseul banilor în dosarul Coldea-Dumbravă

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 25 mai 2024

Noi informații incendiare din dosarul în care sunt vizați Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Potrivit ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale, avocatul Doru Trăilă ar fi direcționat o parte din banii primiți către firma Cocoandconsulting SRL, deținută de generăleasa în rezervă a SRI, Elena Istode, mai cunoscută sub porecla de „Anaconda”. Ea nu este însă cercetată penal în acest dosar. 

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri punerea sub acuzare a fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, fostului șef al Direcției juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, avocatului Doru Trăilă, și a lui Dan Tocaci. Cei patru sunt cercetați penal pentru trafic de influență, după ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Cătălin Hideg pentru ca acesta să obțină o sentință mai blândă într-un dosar penal.

Potrivit DNA, în perioada martie 2023 – aprilie 2024, Coldea, Dumbravă și Trăilă i-ar fi pretins lui Hideg suma de 700.000 euro plus TVA, în schimbul căreia ar fi lăsat să se creadă că ar avea influență asupra unor magistrați din cadrul unor instanțe de judecată și că i-ar putea determina pe aceștia pronunțe hotărâri favorabile martorului într-un dosar penal în care acesta era judecat. După mai multe negocieri, arată procurorii, cei trei i-ar fi redus lui Hideg suma cerută la 600.000 euro plus TVA, iar plata urma să se facă în trei tranșe egale. În urma acestei înțelegeri, susține DNA, Hideg ar fi făcut o plată parțială de aproximativ 100.000 de euro. Banii ar fi fost mascați sub aparența prestării unor servicii juridice și de consultanță.

Plăți către firma Elenei Istode

În urma acestei înțelegeri, susține DNA, Hideg ar fi făcut o plată parțială de aproximativ 100.000 de euro. Banii ar fi fost mascați sub aparența prestării unor servicii juridice și de consultanță. 

Potrivit procurorilor, la scurt timp după primirea banilor, avocatul Doru Trăilă a redirecționat 119.000 de lei către firma Wise Line Consulting SRL, patronată de Dumitru Dumbravă.

De asemenea, arată anchetatorilor, după primirea banilor, fostul șef al Direcției juridice a SRI a efectuat la rândul său plăți către Strategic Sys S.R.L., societate deținută de Florian Coldea și Dumitru Cororu, Cocoandconsulting SRL, patronată de Elena Istode, și Interdiligence SRL, deținută de Marius Ghiba. Ultimele două societăți nu sunt vizate în acest dosar.

În total, arată DNA, în perioada ianuarie 2022 – februarie 2024, firma lui Dumbravă ar fi primit de la Doru Trăilă nu mai puțin de 5,2 milioane de lei.

Trecută în rezervă, după fotografiile publicate de fugarul Rizea

Elena Istode a condus Direcția de securitate economică a SRI. În anul 2017, ea a fost trecut în rezervă de președintele Klaus Iohannis, după ce fostul deputat PSD, Cristian Rizea, trimis în judecată la vremea respectivă, a publicat mai multe fotografii în care Anaconda apare alături de alături de el și soția sa într-o vacanță pe Coasta de Azur.

Rizea, între timp condamnat și adus în țară cu mari dificultăți, a declarat că imaginile sunt din 2008 și că Elena Istode este de 20 ani prietenă a familiei sale.

Ea și înființat firma Cocoandconsulting SRL în anul 2020, cu obiect de activitate „activitati de consultanta pentru afaceri si management”. Pe același model ca societățile deținute de Coldea și Dumbravă, firma deținută de Anaconda reușește marje de profit absolut impresionante, de peste 90% din venituri. În cei patru ani de activitate societatea a obținut ca profit peste 2 milioane de lei.

Sursa: Listăfirme.ro

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW