Friday, January 28, 2022
Jurnalism corect


Gelu Oltean scapă de arestul preventiv din dosarul Ayahuasca. Decizia Curții de Apel Ploiești

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie , at 16 martie 2020 Etichete: , ,

Gelu Oltean, fostul șef al DGIPI, scapă de arestul preventiv în care a fost plasat sub acuzația de trafic de droguri de mare risc. Curtea de Apel Ploiești a decis, luni, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar pentru 60 de zile în cazul fostului șef al serviciului secret din Ministerul de Interne.

Aceeași măsură va fi aplicată și în cazul celorlalți doi inculpați, iubita sa, Vanessa Youness și Thomas Lishman. Decizia este definitivă. 

Pe perioada controlului judiciar, lui Gelu Oltean și concubinei sale le este interzis să ia contact cu Lishman Thomas. Instanța le permite însă ca cei doi să comunice între ei.

Admite contestaţiile declarate de contestatorii inculpaţi Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor şi Oltean Gelu Marin, împotriva încheierii judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Dâmboviţa, din data de 11 martie 2020. Desfiinţează în parte încheierea contestată şi pe fond, ca urmare a rejudecării, dispune următoarele: (…) înlocuieşte măsura arestării preventive dispuse faţă de inculpaţii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray şi Oltean Gelu Marin cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 zile, care se calculează de la data pronunţării prezentei încheieri. (…)Pe timpul cât se află sub control judiciar inculpaţii Youness Amal-Vanessa şi Oltean Gelu Marin au obligaţia de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale cu coinculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray (interdicţia de comunicare nu se aplică inculpaţilor Youness Amal-Vanessa şi Oltean Gelu Marin, între ei). (…)În perioada cât se află sub control judiciar inculpaţii Youness Amal-Vanessa, Lishman Thomas Ivor Mowbray şi Oltean Gelu Marin trebuie să respecte obligaţia de a nu comunica direct sau indirect, pe nicio cale, cu martorii Popa Vladimir Ştefan, Rotariu George, Drăgan Rareş Viorel, Haimovitz Otilia Thea, Yildirim Gazel Yagmur, Dumitru Mircea Lucian Bogdan, Savu Roxana, Soare Ioana Florentina, Raţiu Roxana Mara, Iclezan Ioana Cristina, Yahia Rakan, Bahnariu Bogdan, Vlădău Bogdan Alexandru, Dincă Răzvan Cosmin Valentin, Mustăţea Gabriel Sorin, Mihăiescu Dan Eduard, Marişca Florentina Gabriela, Chirilă Cristian Nicuşor, Radu Mihai, Popescu Elena şi cu orice altă persoană care va dobîndi în cauză calitatea de martor; interdicţia nu se aplică soţilor, concubinilor şi rudelor sau afinilor pînă la gradul al IV – lea inclusiv. (….)Dispune punerea de îndată în libertate a inculpaţilor, dacă nu sunt arestaţi sau deţinuţi în alte cauze, de sub puterea mandatelor de arestare preventivă, după cum urmează: inculpatul Oltean Gelu Marin de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 41/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Braşov, inculpata Youness Amal – Vanessa, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 42/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Braşov şi inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 43/UP din data de 15 decembrie 2019 al Tribunalului Braşov. Face aplicarea dispoziţiilor art. 215 alin.5 din Codul de procedură penală şi dispune comunicarea prezentei minute instituţiilor prevăzute de art. 215, alin. 5 C.p.p., inclusiv Inspectoratului General pentru Imigrări, pentru inculpatul Lishman Thomas Ivor Mowbray. Dispune traducerea de urgenţă a minutei şi a încheierii în limba engleză, urmând ca onorariul să fie achitat traducătorului de limbă engleză din fondurile Ministerului Justiţiei. (…)”, se arată în minuta instanței.

Context

Fostul șef al Direcției de protecție internă, fostul serviciu secret al Ministerului de Interne), Gelu Oltean, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de judecătorii Tribunalului Brașov, fiind acuzat că ar fi făcut trafic de droguri de mare risc.

Alături de fostul șef al DGIPI au mai fost arestate preventiv și alte două persoane, Vanessa Youness, concubina acestuia și un cetățean englez, Thomas Lishman. Aceștia ar fi dat spre consum o substanță considerată drog, în cadrul unei clinici de wellness Youness Clinic, a cărei fondatoare este Vanessa Youness.

În cadrul acestei clinici, Gelu Oltean și concubina acestuia ar fi organizat ședințe de șamanism, al căror „șaman” era englezul Thomas Lishman.

Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Brașov, pe 5 martie. Inculpații sunt acuzați de constituire de grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic de droguri de mare risc, trafic de substanțe toxice și operațiuni cu substanțe psihoactive.

Gelu Oltean a mai fost cercetat penal în anul 2016, alături de alți trei chestori de poliție și doi comisari șefi, fiindcă luau bani din bugetul instituției.

Citește și Dosarul „Ayahuasca”, trimis instanței. DIICOT: Gelu Oltean avea rolul de protector / Cunoștea ce avea planta în compoziție

sursa foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW