Gafă a premierului Ciolacu, în discursul despre extracția gazelor: România trece de la fapte la vorbe
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat, joi, 22 iunie, că lansarea proiectului „Neptun Deep”, de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră, derulat de OMV Petrom şi Romgaz, înseamnă pentru România un pas important pentru independența energetică, cu precădere în contextul războiul Rusia-Ucraina.
Discursul premierului Ciolacu nu a fost lipsit de o gafă în exprimare, care ar putea schimba cu totul sensul obiectivelor pe care prezintă. După aproximativ șase minute de monolog, Ciolacu a precizat la lansarea proiectului „Neptun Deep”, că „România trece de la vorbe la fapte”.
„Avem experiență și expertiză pentru a deveni cel mai important producător al Uniunii Europene în privința gazelor naturale. Iar asta trebuie să fie o sursă reală și continuă de mândrie națională. Mai există o semnificație importantă: România trece de la fapte la vorbe. Și mă bucur că asta se întâmplă acum. Pentru că am spus de la început: acest mandat este despre fapte concrete și realizări economice. Acest proiect va demonstra că suntem capabili și pregătiți să ne controlăm propriul destin energetic și să stabilim propriul curs. Atenția întregii lumi se va îndrepta către noi. O spun foarte ferm: suntem pregătiți să ne asumăm acest rol. Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil și substanțial, de securitate energetică”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.
Ce reprezintă proiectul Neptun Deep
Proiectul „Neptun Deep” va furniza un volum brut total de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între OMV Petrom și Romgaz. Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare ale proiectului de aproximativ patru miliarde de euro. Planul de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră a fost aprobat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), instituție în subordinea Guvernului României. Prin acest proiect, România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare, susține OMV Petrom. Unele asociații care militează pentru apărarea Mediului au contestat proiectul „Neptun Deep”, susținând că va afecta grav resursele naturale, însă, companiile care vor exploata gazele din Marea Neagră susțin că au tehnologie performantă, astfel încât Mediul să nu fie afectat.
CITEȘTE ȘI: Romgaz și OMV Petrom încep investiția în perimetrul Neptun Deep. Când vor fi extrase primele volume de gaze
Sursă foto: Guvernul României
Comentarii