Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Gabriela Scutea, candidat la șefia Parchetului General, despre SIIJ: Această structură trebuie să asigure dreptul la acces la justiție

By Madalina Balaceanu , in Justitie , at 14 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Procurorul Gabriela Scutea, candidat la șefia Parchetului General, a declarat în cadrul susținerii interviului în fața ministrului Justiției că până la eventuale măsuri legislative de încetare a activității Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), această structură „trebuie să asigure dreptul la acces la justiție și toate drepturile procedurale ale cetățenilor”.

„Mă interesează aspectul că în cadrul Ministerului Public, din punct de vedere al organizării şi resurselor, avem o problemă oarecum controversată, problema este controversată, este aceea a constituirii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în cursul anului 2018, operaţionalizarea sa, precum şi funcţionarea în baza dispoziţiilor tranzitorii, pentru că aţi observat la ultima selecţie organizată de CSM s-a înscris un număr foarte, foarte redus de candidaţi.

Dacă nu greşesc, s-au înscris doi şi au fost scoase la concurs şapte posturi. Am luat cunoştinţă de memorandumul Guvernului în ceea ce priveşte intenţia de propunere a desfiinţării acestei structuri. Personal, nu contează că sunt alături sau aş avea opinii împotriva acestei desfiinţării, însă, ca manager, trebuie să subliniez un lucru: până la eventuale măsuri legislative de încetarea a activităţii, funcţionarea SIIJ trebuie să asigure dreptul la acces la justiţie şi toate drepturile procedurale ale cetăţenilor”, a afirmat Gabriela Scutea.

Întrebată de membrii comisiei care crede că este motivul pentru care s-au înscris puține persoane la concursul de selecție pentru funcția de șef în cadrul SIIJ, Scutea a răspuns:

„(…) E adevărat că acei procurori (…) au foarte multe dosare – aşa s-a făcut competenţa, nu am ce să comentez, dar o posibilă cauză – şi care mă preocupă – este aceea că sunt pe o plajă extraordinar de largă de infracţiuni: de la abuzurile în serviciu pe care le reclamă justiţiabilii nemulţumiţi de activitate. La SIIJ, aşadar, trebuie văzut care sunt dosarele venite de la DNA sau DIICOT, unde prin abstract se înţelege că e o gravitate mare a faptelor şi cât se lucrează în ele.

Sunt conştientă de prevederea legală că procurorul ierarhic superior în sensul legii pentru SIIJ este doar procurorul şef al acestei secţii, dar ea este numai o secţie şi soluţia legislativă mie mi se pare oricum improprie, să dai unui şef de secţie competenţă să emită ordin pentru detaşarea unei persoane. Detaşarea, până la urmă, antrenează capacitatea de persoană juridică a unei instituţii. Or, persoana juridică e reprezentată numai de Ministerul Public şi, eventual, de MAI, cel care dă detaşarea. Salarizarea celui detaşat în SIIJ va fi făcută tot de Ministerul Public”, a mai declarat Gabriela Scutea.

Dintre cei opt candidați care au îndeplinit condițiile de participare la selecția pentru numirea procurorului-șef al PÎCCJ, patru susțin marți interviurile la Ministerul Justiției: Ionel Corbu, Florin-Daniel Cășuneanu, Gabriela Scutea și Laura Oprean.

Pe 21 ianuarie vor fi anunțate rezultatele selecției.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *