Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Gabriel Liiceanu, despre amenda aplicată Humanitas de Consiliul Concurenței: „Pentru o editură din România asta e o lovitură mortală”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 august 2024

Filosoful Gabriel Liiceanu s-a arătat extrem de nemulțumit de decizia Consiliului Concurenței prin care editura Humanitas și Librăriile Humanitas, două socități la care este principal acționar, au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de aproape 1 milion de lei. 

Într-un text publicat pe platforma Contributors, Gabriel Liiceanu a avertizat că o astfel de sancțiune i-ar putea fi fatală celei mai importante edituri din România.

„ Acest mod de a gândi trimite la un soi de transmutare alchimică a răului în bine. Trebuie, în tot ce trăiești, să descoperi aurul vieții, nu metalul de rând și nu zgura ei. Cândva l-am auzit spunând că, până la urmă, cei șase ani de temniță între 1959 și 1964 (din cei 25 la care a fost inițial condamnat) au fost, în viața lui, „o binefacere”, un popas de reculegere pe drumul vieții, o adunare în sine în vederea limpezirii privirii pentru ceea ce fusese viața lui și pentru ce va mai fi. Mi-am zis să folosesc și eu această tehnică a eludării răului și, pornind de la investigația declanșată de dumneavoastră, care, în ce ne privește, s-a soldat, după prima strigare, cu halucinanta amendă de 400.000 de euro! (pentru o editură din România asta e o lovitură mortală), (n.r. – prima parte a textului publicat de Gabril Liiceanu reprezintă punctul său de vedere transmis Consiliului Concurenței, înainte ca instituția să anunțe sancțiunea finală) să străvăd binele ascuns în ea. Ce prilej minunat, mi-am zis, ca, iată, după 34 de ani de când s-a născut Humanitas, să fiu obligat să fac bilanțul acestor ani trăiți într-un iureș fără oprire. Și-l voi face în fața dumneavoastră, mulțumindu-vă că mă ajutați să mă opresc o clipă din gâfâiala vieții”, a transmis Gabriel Liiceanu.

Amenzi de 6 milioane de lei aplicate de Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenţei a sancţionat șase companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de aproape 6 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro) pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială.

Amenzile au fost aplicate astfel:
• Curtea Veche Publishing – 422.220 lei
• Nemira Publishing House – 324.636 lei
• Humanitas – 365.718 lei
• Publica Com – 174.677 lei
• Librăriile Cărturești – 3.982.290 lei
• Librăriile Humanitas – 582.362 lei
• Asociația Editorilor Din România – 115.696 lei.

Autoritatea de concurență a constatat, în urma unei investigații, că cele șase companii împreună cu asociația de profil din domeniu și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

Conform Consiliului Concurenței, Bookster achiziționa cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile și Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor.

„Noi nu ne putem pronunța asupra domeniului de aplicabilitate al altor legi, dar toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurentei. Editurile și librăriile trebuiau să acționeze doar prin mijloace legale pentru a-și atinge obiectivele” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Sursa foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Comentarii