Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


G7 condamnă escaladarea rusă şi promite noi sancţiuni

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 septembrie 2022 Etichete: , ,

Miniștrii de externe din G7 au declarat că vor continua să aplice noi sancțiuni împotriva Rusiei, în urma deciziei președintelui Vladimir Putin de a mobiliza rezerviști pentru războiul din Ucraina.

Miniștrii din Grupul celor Șapte „au condamnat escaladarea deliberată din partea Rusiei, inclusiv mobilizarea parțială a rezerviștilor și retorica nucleară iresponsabilă”, au transmis aceștia, citați de Kyiv Post.

G7 va „continua să aplice noi sancțiuni specifice și se angajează să exercite o presiune economică și politică susținută asupra Rusiei”, au declarat ei după o reuniune în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite.

„Vom studia, vom adopta noi măsuri restrictive, atât personale, cât și sectoriale”, a declarat presei, miercuri, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a participat la reuniune, după o întâlnire cu colegii săi europeni.

Miniștrii G7 din Canada, Statele Unite, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit, precum și cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, au condamnat, de asemenea, planul de organizare a unor „referendumuri false pe teritoriul ucrainean suveran” în Donbasul ocupat.

Votul „nu poate fi liber sau corect” cât timp sunt prezente forțe rusești, au adăugat ei.

Miniștrii au repetat o promisiune făcută la începutul lunii septembrie de a „finaliza pregătirile” pentru punerea în aplicare a unui plafon de preț pentru petrolul rusesc.

De asemenea, ei au cerut Rusiei să „redea Ucrainei controlul” asupra centralei nucleare din Zaporojie, care a fost ținta unor lovituri în ultimele săptămâni.

CITEȘTE ȘI LIVE Ziua 211 / ISW: Mobilizarea nu va genera o capacitate de luptă suplimentară semnificativă

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii