Funeraliile fostului papă Benedict sunt în desfăşurare la Vatican. Mulţimea s-a strâns în Piaţa San Pietro încă din cursul nopţii UPDATE
UPDATE Zeci de preoţi îmbrăcaţi în alb au păşit în Piaţa Sfântul Petru pentru a da publicului împărtăşania, în sunetul imnurilor religioase.
Cei îndureraţi se apropie de bariere pentru a primi pâine şi vin – care, potrivit catolicilor, reprezintă trupul şi sângele lui Iisus Hristos.
Pape François : « Remettons l’esprit de Benoît avec gratitude, de la même confiance que celle Jésus disant sur la croix : « Père, entre tes mains je remets mon esprit ». #BenoitXVI #funerailles
— Elisabeth Pierson (@zazpierson) January 5, 2023
UPDATE Într-o linişte desăvârşită, cei adunaţi la căpătâiul papei defunct au ascultat citirea Evangheliei după Sfântul Luca, în care Isus îi spune hoţului: „Astăzi, împreună cu mine, vei fi în Paradis”.
Într-o linişte desăvârşită, cei adunaţi la căpătâiul papei defunct au ascultat citirea Evangheliei după Sfântul Luca, în care Isus îi spune hoţului: „Astăzi, împreună cu mine, vei fi în Paradis”.
UPDATE Papa Francisc a sosit într-un scaun cu rotile, iar slujba a început cu intonarea Requiemului.
La place Saint-Pierre n’est pas complément remplie. Selon des policiers sur place, les fidèles seraient entre 30.000 et 40.000. #BenoitXVI @Le_Figaro pic.twitter.com/JHrt1MP1tT
— Elisabeth Pierson (@zazpierson) January 5, 2023
Ceremonia funerară, care este prezidată de Papa Francisc, a început în jurul orei locale 8.50 (9.50, ora României), pe o ceaţă densă. Aplauze susţinute s-au auzit din Piaţa San Pietro, în timp ce sicriul cu trupul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din bazilică.
În sunetul clopotelor, sicriul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din Bazilica Sfântul Petru pe umerii a 12 persoane, care l-au aşezat apoi în faţa miilor de credincioşi adunaţi în piaţă pentru funeralii.
Episcopi şi cardinali participă la slujba de înmormântare, alături de Papa Francisc. Toţi sunt îmbrăcaţi în roşu, culoarea doliului papal, care invocă Patimile Domnului. În jurul lor, în piaţă, sunt aproape 4.000 de preoţi şi un cor de 250 de persoane.
Știrea inițială
Mii de oameni au început să sosească joi încă din cursul nopţii în Piaţa San Pietro din Roma pentru a participa la funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea, un erou pentru conservatorii romano-catolici care, după ce a luat lumea prin surprindere când şi-a anunţat demisia, în urmă cu aproape un deceniu, a murit sâmbătă, în ultima zi a anului 2022, la vârsta de 95 de ani.
Ceremonia funerară, care este prezidată de Papa Francisc, a început în jurul orei locale 8.50 (9.50, ora României), pe o ceaţă densă. Aplauze susţinute s-au din Piaţa San Pietro, în timp ce sicriul cu trupul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din bazilică.
În sunetul clopotelor, sicriul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din Bazilica Sfântul Petru pe umerii a 12 persoane, care l-au aşezat apoi în faţa miilor de credincioşi adunaţi în piaţă pentru funeraliile.
Sfânta Liturghie pentru odihna Papei emerit Benedict al XVI-lea a început la ora locală 9.30 (10.30, ora României), în Piaţa Sfântul Petru.
Unii credincioşi au început să sosească în zona Vaticanului încă de la ora 4.00 dimineaţa (05.00, ora României), cu cinci ore şi jumătate înainte ca funeraliile prezidate de succesorul său, Papa Francisc, să înceapă în Piaţa Sfântul Petru, relatează Reuters.
În timp ce o ceaţă densă învăluia capitala italiană, oamenii au început să treacă prin controalele de securitate încă înainte de zorii zilei, pentru a fi sigură că ocupă locurile cele mai bune. Printre aceştia se numărau germani în ţinute tradiţionale bavareze, care aveau steaguri ale zonei din Germania în care s-a născut Benedict al XVI-lea.
Peste 1.000 de agenţi de securitate italieni au fost chemaţi să ajute la desfăşurarea în bune condiţii ale evenimentului, iar spaţiul aerian din jurul micului stat al Sfântului Scaun a fost închis pe întreaga durată a zilei.
Drapelele din întreaga Italie sunt coborâte în bernă.
Benedict a murit la 95 de ani, sâmbăta trecută, în mănăstirea din grădinile Vaticanului unde se mutase după ce a devenit primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat, deschizând calea pentru alegerea Papei Francisc, care s-a dovedit a fi un lider mai reformist şi mai pragmatic.
Priveghiul s-a încheiat miercuri seara, iar trupul a fost pus într-un sicriu simplu din lemn de chiparos, pregătit pentru înmormântare. O relatare despre papalitatea lui Benedict, alături de alte obiecte, inclusiv monedele Vaticanului bătute în timpul papalităţii sale, au fost, de asemenea, băgate în sicriu.
După ceremonia funerară, sicriul va fi dus înapoi în interiorul bazilicii şi va fi pus într-unul de zinc înainte de a fi sigilat într-un al doilea sicriu, din lemn.
Deoarece Benedict nu mai era şef de stat când a murit, doar două ţări, Italia şi Germania, ţara sa natală, vor trimite delegaţii oficiale la funeralii. Alţi lideri, printre care regele şi regina Belgiei şi regina Spaniei, precum şi 13 şefi de stat sau de guvern vor participa în calitate privată. Majoritatea statelor vor fi reprezentate de ambasadorii lor pe lângă Sfântul Scaun.
În ultimele trei zile, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul lui Benedict, al cărui trup a fost expus în Bazilica Sfântului Petru, îmbrăcat în mitră şi veşminte roşii, cu mâinile înfăşurate într-un rozariu, dar fără niciun fel de însemne papale.
La cererea sa, Benedict va fi înmormântat în criptele subterane ale Vaticanului, în nişa în care au fost înmormântaţi mai întâi Papa Ioan al XXIII-lea şi apoi Ioan Paul al II-lea, înainte ca rămăşiţele lor să fie transferate în locuri mai proeminente, în bazilica de la suprafaţă.
Funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea sunt însă departe însă de ultima înmormântare papală, din 2005, când zeci de regi, preşedinţi şi prim-miniştri s-au alăturat celor peste un milion de persoane care au inundat străzile din jurulul Vaticanului pentru a-i aduce un ultim omagiu carismaticului predecesor al lui Benedict, Papa Ioan Paul al II-lea.
Comentarii