Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fugarii români își vor suporta cheltuielile de aducere în țară / Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 14 mai 2024 Etichete: , ,

Camera Deputaților a adoptat marți, 14 mai, în calitate de for decizional, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției care prevede ca persoanele ce se sustrag de la urmărirea penală, judecată sau închisoare fugind peste graniță să fie obligate să își achite costurile cu aducerea lor în România. Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

În ultimii ani, mai mulți români condamnați definitiv pentru fapte de corupție au ales să scape de închisoare plecând în statele cu o legislație mai permisivă. Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, fostul acționar al clubului Dinamo, Dragoș Săvulescu, fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene și Mario Iorgulescu, fiul lui Gino Iorgulescu, sunt doar câțiva dintre infractorii care se sustrag de pușcărie în Italia.

Cel mai recent pe această listă este Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, care a ieşit din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, prin punctul de frontieră Petea, cu buletinul unei rude. Cherecheș a fost prins, ulterior, în Germania, și extrădat în România.

„Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiția din România, asta pentru că legea «fugarul plătește» a fost astăzi adoptată de Parlament, de Camera Deputaților mai exact, și merge la promulgare. 

Deci fie că unii dintre condamnați și-au descoperit valențe de atleți, de atleți penali, dar știți că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe acești fugari aproape 10 milioane de lei. Ministerul Justiției a făcut acest proiect de bun simț – ai fugit de justiția din țară, când te întorci tu plătești aducerea ta în țară, nu statul român.

Sunt două scenarii, cel în care inculpatul fuge de urmărirea penală sau de judecată și atunci costurile aducerii în țară se adaugă la cheltuielile judiciare, iar al doilea scenariu, când condamnatul fuge de executarea pedepsei și în cazul acesta banii se vor recupera printr-un proces civil intentat de ministerul care a făcut cheltuielile”, a transmis ministra Justiției.

Costurile pentru aducerea în țară a unui fugar pot ajunge până la 25.000 de euro

Statul român a cheltuit în anul 2023 aproximativ 10 milioane de lei (două milioane de euro) cu aducerea în țară a condamnaților la închisoare fugiți peste graniță, a declarat ministra Justiției, Alina Gorghiu. Costurile pentru aducerea în țară a unui fugar pot ajunge până la 25.000 de euro, a mai precizat ministra de resort.

„Dacă pornim de la premisa ca anul trecut Ministerul Afacerilor Interne a organizat un număr de 586 de misiuni pentru a putea aduce în ţară respectivele persoane care au fugit, va trebui să facem un calcul şi vă pot preciza că numai anul trecut, statul român a cheltuit ca să aducă înapoi fugari o sumă peste 10 milioane de lei. Eu spun că este mult, raportat la faptul că acea persoană a decis să nu execute pedeapsa în România. Mi se pare incorect ca statul român să suporte şi costurile aducerii lui în ţară. Pentru un fugar adus pe cale terestră, dintr-o ţară vecină, costurile sunt mai mici, pentru fugarii pe care i-am adus din Madagascar costurile au fost foarte mari. Dacă ai avut bani să fugi în Madagascar, sigur găseşti bani să suporţi cheltuielile de aducere în ţară”, a arătat Gorghiu, adăugând că în cazul unei astfel de misiuni aeriene sunt implicaţi cel puţin doi ofiţeri de poliţie.

57.000 de lei (circa 11.000 de euro) a costat statul român aducerea în România a lui Cristian Baicu, condamnat definitiv în 2014 la patru ani de închisoare pentru fraude cu carduri bancare și adus în țară după 9 ani, iar aducerea a doi fugari din Brazilia a costat statul 82.000 de lei (16.400 de euro), iar aducerea unui fugar din Costa Rica, 54.300 de lei (circa 10.000 de euro).

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii