Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


FOTO Mărturie din Capitala Ucrainei: Nu credeam că acest război va fi posibil. Trebuie să îmi ajut prietenii să rămână în viață

By Matthew Garvey , in Interviuri Stirile zilei , at 25 februarie 2022

Ziua de 24 februarie ar fi trebuit să fie una obișnuită pentru Daria Uperenko (Dasha), o tânără de 23 de ani din Kiev, ce lucrează ca asistent producător în industria cinematografică din Ucraina. Numai că planurile Dashei au fost date peste cap, odată ce Armata Federației Ruse a intrat în Ucraina. Ea și prietenii ei, ca alți locuitori din Kiev, și-au petrecut noaptea de joi spre vineri dormind într-o stație de metrou, pentru a putea fi protejați în fața unui potențial atac aerian lansat de Rusia.

Ne-am trezit la 7 dimineața. Am dormit într-o stație de metrou, pentru că eu și prietenii mei am crezut că locuința noastră poate fi atacată. Eram deciși să ne întoarcem acasă, să facem un duș, să mâncăm și să ne schimbăm, dar am auzit că va avea loc un atac aerian. Când au început sirenele, ne-am hotărât să rămânem la metrou”, a relatat Daria Uperenko, pentru Main News.

(Prietenii Dariei, într-o stație de metrou din Kiev, în noaptea de joi spre vineri)

Pentru că foarte mulți oameni au încercat să se adăpostească în stațiile de metrou din Kiev, cât mai centrale, stația unde era Dasha s-a aglomerat foarte mult, iar angajații metroului i-au îndemnat pe oameni să caute adăpost în stațiile mai libere.

Astfel, Daria și-a petrecut toată dimineața zilei de 25 februarie căutând alte locuri unde prietenii ei și alți locuitori din Kiev să se poată adăposti, în condițiile în care, în Capitala Ucrainei, au început luptele între armata Rusiei și cea ucraineană.

Trebuie să am grijă de prietenii mei, e singurul lucru care mă ajută să nu intru în panică. Știu să îmi port de grijă, dar, dacă aș fi fost singură, aș fi început să mă gândesc la toate scenariile proaste care s-ar putea întâmpla. Trebuie să îmi ajut prietenii să rămână în viață”, a precizat Dasha.

(Locuitorii din Kiev se ascund în stațiile de metrou)

Ziua în care Federația Rusă a atacat Ucraina trebuia să fie una obișnuită pentru Daria Uperenko. Pe 24 februarie, trebuia să facă „unele lucruri generale, ce țin de meseria de asistent producător, cum ar fi niște prezentări”.

(Daria Uperenko, în octombrie 2021)

A fost trezită la 6 dimineața de un telefon dat de șefa ei, care a anunțat-o că Armata Rusiei a început atacul asupra Ucrainei.

„Nu mi-a venit să cred ce se întâmplă, părea o nebunie pentru Secolul 21. Chiar dacă nu credeam că acest război va fi posibil, am citit de-a lungul timpului mai multe articole despre ce trebuie făcut în acest caz. Mi-am pregătit un bagaj pentru situații de urgență, dar nu credeam că voi fi nevoită să plec”, susține Daria.

În ciuda situației dificile prin care trece, Dasha a păstrat un dram de optimism. Față de anul 2014, ea susține că Armata și Guvernul au fost pregătite pentru un atac lansat de Federația Rusă.

Citesc constant știrile și văd că anumite operațiuni conduse de armata noastră au succes. Pot să spun că suntem puternici, suntem pregătiți. Din punct de vedere istoric, suntem o națiune care a avut mult de suferit, dar, după toți acești ani, încă luptăm pentru libertatea noastră”, a fost concluzia Dashei.

În cursul zilei de vineri, Daria Uperenko a plecat din Kiev, alături de prietenii ei, și se îndreaptă spre vestul Ucrainei.

Locuitorii din Kiev se ascund în stațiile de metrou – Galerie Foto

(Stația Dorohozhychi)

(Stația Lukianivksa)

(Stația Pecherska)

(Stația Klovska)

(Stația Sport Palace)

(Stația Golden Gates)

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com