Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Daniel Horodniceanu, candidat la șefia Parchetului General: Lipsa poliției judiciare, una dintre problemele instituției

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 15 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, își susține miercuri interviul pentru funcția de șef al Parchetului General în fața comisiei de selecție a ministerului Justiției, în frunte cu Cătălin Predoiu.

Horodniceanu a precizat, la începutul interviului, că Parchetul General a fost foarte afectat în ultimii 30 de ani de schimbări succesive de legislație și multe dintre acestea au golit instituția de o parte din conținutul pe care îl avea.

Fostul șef al DIICOT a vorbit și despre aspectele pe care le-a identificat în evaluări ca riscuri și vulnerabilități în cadrul instituției Parchetului General susținând că una dintre problemele de la nivelul instituției este faptul că Parchetul General nu mai beneficiază de o poliție dedicată întrutotul.

„Voi trece direct la aspecte identificate și indicate în evaluări ca riscuri și vulnerabilități. Am identificat 10 seturi de astfel de aspecte. Aș începe cu aspecte de abordare strategică la nivelul sistemului național, a combaterii fenomenului infracțional predictibil sau nepredictibil. Mă refer la predictibil ca fiind cel care se referă la criminalitatea organizată. Criminalitatea organizată este criminalitate predictibilă. În principiu ea poate fi monitorizată, poate fi supravegheată și de aceea pare cum pare, mai ușor de a o combate. Dar de fapt este mai ușor de a face o strategie de combatere a criminalității organizate.

Noi ne aflăm astăzi, după 30 de ani, într-o epocă cu totul diferită de aceea de a acționa cu totul reactiv. Și organele de aplicare ale legii simplifică foarte puțin în activitatea de prevenire, dar au existat și perioade în care aceste lucruri se întâmplau mai bine decât astăzi, în 2004-2007, când nu exista o strategie integrată. A existat o perioadă în care de exemplu Parchetul-Structura de Crimă Organizată beneficia de o poliție dedicată întrutotul, ceea ce nu se mai întâmplă astăzi. De asemenea, o analiză simplă ne arată că undeva la 17.000 de polițiști au fost pensionați în ultimii cinci ani, au creat grave dezechilibre la nivelul poliției fiindcă din păcate au plecat cei mai buni specialiști.

Lipsa poliției judiciare la Parchetul General crează probleme instituției

Horodniceanu consideră că ar trebui să existe un Inspectorat General al Poliției Judiciare aflat în subordinea Ministerului Justiției, fiindcă lipsa acestuia, dar și dubla subordonare a polițiștilor crează probleme instituției.

„ Lipsa poliției judiciare la Parchetul General și dubla subordonare a acestora. Sunt totuși polițiști detașați la DNA, la DIICOT. Legea prevede că ar trebui detașați și câțiva polițiști și la Parchetele de pe lângă Tribunale pentru infracțiuni economico-financiare, nu au fost până la acest moment dar probabil că o să urmeze, dar ceilalți cu care parchetele lucrează pe delegări au o dublă subordonare: în ancheta penală a procurorului, în restul activității șefului poliției. Din punctul meu de vedere poliția judiciară, care este prevăzută într-un singur loc în constituție și anume la autoritatea judecătorească , mă gândesc că cei care au făcut constituția s-au gândit exact că în interiorul sistemului judiciar să existe și un corp de poliție dedicat anchetelor penale. Eu zic că un Inspectorat General al Poliției Judiciare aflat în subordinea Ministerului Justiției ar fi benefic”.

Horodniceanu: În Ministerul Public se pare că avem un deficit de 300 de procurori

Fostul șef al DIICOT a vorbit și despre problemele pe care le are Parchetul General în domeniul resurselor umane și a volumului de muncă, subliniind faptul că în interiorul Ministerului Public există un deficit de aproximativ 300 de procurori.

„Resurse umane și volumul de muncă. Aș pleca de la o recomandare a MCV-ului din primii ani, de prin 2007 și anume la repartizarea echitabilă a cauzelor pe fiecare magistrat în parte, echitabilă și transparentă. Noi astăzi, în interiorul Ministerului Public, se pare că avem un deficit de maximum 300 de procurori. Anunțatele modificări ale legii privind pensionarea cu siguranță va duce la o situație asemănătoare cu cea din 2009 când s-au pensionat cca 300 de magistrați și care au plecat pentru că zvonistica respectivă le arăta că se vor modifica pensiile magistraților.

Având în vedere că suntem atât de stricți cu împărțirea resurselor umane pe parchete, am două probleme:

  • În interiorul PÎCCJ care a pierdut competența pe crimă organizată, a pierdut competența pe anticorupție, acum pe magistratură, schema de personal a rămas aceeași. Există foarte multe zone neoperative acoperite cu foarte mulți procurori, zone care puteau fi acoperite de grefieri.
  • Cea a prezenței exagerate a procurorului în procesul civil. Statul a creat instituții, inclusiv asistate juridic în care procurorul nu ar mai trebui să fie acolo. Nu poți să înțeleg prezența procurorului la modificarea actelor de stare civilă. De asemenea, trebuie să spunem că în acest moment M. Public gestionează undeva la peste 1.750.000 de dosare. Dacă sunt măcar două persoane implicate, unul care a reclamat și cel care a fost reclamat, sunt undeva la 3 mil și jumătate de cetățeni români. Dacă ne uităm la statistica care spune că suntem undeva la 20 de milioane de oameni înseamnă că unul din șase este implicat într-un dosar penal. Sunt multe dosare și foarte multe dintre ele iau foarte mult timp din cele care trebuie rezolvate cu celeritate și sunt cu adevărat importante.

Cine e Daniel Horodniceanu

Daniel Horodniceanu a fost șeful Serviciului teritorial Iași. Ulterior, acesta a ocupat funcția de conducere a DIICOT, în perioada 2015-2018. Deși s-a înscris în anul 2018 pentru un nou mandat, preferatul a fost Felix Bănilă, astfel, după încheierea mandatului la șefia DIICOT, Horodniceanu s-a întors la DIICOT Iași.

Potrivit cv-ului său, Daniel Horodniceanu a fost consilier juridic la Consiliul Județean Iași în perioada august-decembrie 1998, procuror la Parchetul Judecătoriei Fălticeni în perioada ianuarie 1999 – mai 2000, procuror la Parchetul Judecătoriei Paşcani în perioada iunie 2000 – iunie 2002, procuror la Parchetul Judecătoriei Iaşi în perioada iunie 2002 – octombrie 2005, procuror la DIICOT Iaşi în perioada noiembrie 2005 – iunie 2006, procuror-şef al Biroului Teritorial Iaşi al DIICOT (iunie 2006 – iunie 2009), procuror la Serviciului Teritorial DIICOT Iaşi (iunie 2009 – iunie 2012). În iunie 2012, a devenit procuror-şef al Serviciului Teritorial Iaşi al DIICOT, funcţie pe care a ocupat-o până în mai 2015.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *