Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cum ar putea Ucraina să învingă Rusia. Explicațiile unui fost șef CIA, aflat în vizită în România

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 23 mai 2024

Fostul director al CIA, David Petraeus, și-a lansat miercuri, la Universitatea Națională de Apărare Carol I, volumul intitulat „Conflict, evoluția războiului din 1945 până la Ucraina”, în colaborare cu Andrew Roberts. În acest context, Petraeus a făcut o scurtă analiză a caracteristicilor războiului modern, potrivit Agerpres.

Fostul director a afirmat că pentru ca Ucraina să obțină o victorie în conflictul cu Rusia, ar trebui să recupereze teritoriile pe care le-a pierdut începând cu anul 2014. Acest succes depinde în mare măsură de sprijinul pe care Statele Unite îl oferă Ucrainei.

Analiza asupra războiului modern scoate în prim plan cele patru sarcini ale leadershipului: să ai o idee principală, să comunici ideea, să convingi pe toţi să urmărească ideea neobosit, să revizuieşti şi să îmbunătăţeşti strategia ori de câte ori este necesar, să supervizezi punerea în practică a ideii. (…) Trebuie să-ţi înţelegi realmente propriile forţe, forţele inamice, terenul fizic, terenul uman, ţara în care operezi, toate elementele din ea, triburi, secte religioase, grupuri etnice, partide politice, toate astea, toate elementele societăţii, vecinătăţile, şi aşa mai departe, iar mai apoi să modelezi ideea principală corectă. Apoi, o comunici eficient în toate ungherele organizaţiei şi tuturor celor care au un interes în rezolvarea conflictului. E o sarcină enormă care trebuie continuată mereu”, a transmis David Petraeus.

David Petraeus a subliniat că o întrebare și mai importantă este dacă victoria Ucrainei este posibilă. El consideră că acest lucru depinde în funcție de sprijinul continuu din partea Statelor Unite, media de vârstă a soldaților ucraineni și accesul la fondurile ruse înghețate în țările occidentale.

Acesta a discutat și despre viziunea sa asupra războiului viitorului, subliniind rolul inteligenței artificiale și al tehnologiei.

„Omul va stabili ce anume va trebui să execute maşina, îi va da direcţia sub formă de algoritm. Inteligenţa artificială va învăţa şi se va upgrada continuu, (…) maşina având posibilitatea de a compara condiţiile stabilite şi de a valida ea însăşi dacă acţionează sau nu cinetic. Înspre aşa ceva ne îndreptăm”, susține David Petraeus.

Volumul „Conflict, evoluţia războiului din 1945 până la Ucraina”, scris de Andrew Roberts și David Petraeus, a fost lansat miercuri de către New Strategy Center în aula Universității Naționale de Apărare Carol I. La eveniment au participat: preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, Eugen Mavriş, rectorul universităţii, George Scutaru, CEO New Strategy Center, Nicolae Ciucă, general Dragoş Iacob, adjunctul Şefului Statului Major General.

 

Foto: Inquam Photos/ Saul Pop

Comentarii