Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, achitat într-un dosar în care a fost acuzat că a luat mită 1,2 milioane de euro

By Dragomir Georgiana , in Justitie , at 25 mai 2023 Etichete: , , , , , , ,

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, a fost achitat, joi, 25 mai, de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul în care în  DNA îl acuza că a primit mită 1,2 milioane euro de la omul de afaceri Radu Nemeş. Motivul invocat de judecători pentru achitare este că „nu există probe că Sorin Blejnar ar fi luat mită”. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

În același dosar, au fost achitaţi Andreea Florentina Blejnar, soţia lui Sorin Blejnar, Viorel Comăniţă, fost vicepreşedinte al ANAF, cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Sorin Florea, comisar general adjunct al Gărzii Financiare, se arată în minuta afișată de Curtea de Apel București.

Magistrații au  decis să fie ridicat sechestrul pus pe averea inculpaților.

De ce a ajuns fostul șef al ANAF în boxa acuzațiilor

În 2019, procurorii DNA îl acuzau pe Sorin Blejnar că a primit bani de la afaceristul Radu Nemeș pentru a ascunde ilegalitățile comise de acesta în activitatea sa comercială.

„În calitate de preşedinte, vicepreşedinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpaţii Blejnar Sorin, Comăniţă Viorel şi Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, cei trei inculpaţi să protejeze activitatea nelegală desfăşurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinaţi lui Blejnar Sorin, de la doi interpuşi ai omului de afaceri”, transmitea DNA.

Mai exact, banii pe care i-ar fi primit fostul șef al ANAF prin intermediari erau „taxa de protcție” pentru Radu Nemeș, susținea DNA în 2019.

Sorin Blejnar are o condamnare definitivă pentru fapte de corupție

Sorin Blejnar nu este, însă, la primul „incident” cu legea penală. El a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar în care a fost trimis în judecată de către DNA Ploieşti în anul 2016, sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, în contextul iniţierii unor proceduri de achiziţii publice la ANAF, Blejnar a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procent de 20% din valoarea unor contracte care urmau să fie încheiate la nivelul instituţiei publice. Banii respectivi urmau să-i fie dați lui Blejnar în schimbul exercitării influenţei sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât acestea să fie obţinut de la afacerist.

 DNA menționa că, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, Blejnar şi un alt funcționar public   au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme „fantomă” controlate de aceştia, cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive. Din această sumă de bani, lui Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei, transmiteau procurorii anticorupție. În acest caz, Blejnar a fost liberat condiționat în 2021.

CITEȘTE ȘI:  Sorin Blejnar a fost condamnat la 5 ani de închisoare/ Ce spun procurorii care l-au anchetat

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com