Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


DOCUMENT Peste 500 de posturi vacante în instanțele din România | Cum explică un magistrat din București numărul mare de locuri neocupate

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 6 februarie 2021 Etichete: ,

Peste 500 de posturi de judecător sunt vacante, la nivel național. Informația apare într-un document al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), consultat de Main News. Procentual, peste 11% din posturile cuprinse în schemă nu sunt ocupate, în prezent.

Astfel, din cele 4.951 de posturi de judecător, sunt ocupate, în prezent, 4.394. Așa se face că sunt vacante 557 de posturi, adică 11,2%.

La Curtea Militară de Apel, de pildă, aproape jumătate din locuri sunt vacante.

Situația posturilor la nivelul instanțelor din țară*:

*situația cuprinde datele pentru toate instanțele arondate respectivei curți de apel

INSTANȚĂ/POSTURI OCUPATE/POSTURI VACANTE:

Curtea de Apel Alba Iulia: 290 / 49

Curtea de Apel Bacău: 219/28

Curtea de Apel Brașov: 192/11

Curtea de Apel București: 1.088/79

Curtea de Apel Cluj Napoca: 355/27

Curtea de Apel Constanța: 228/29

Curtea de Apel Craiova: 529/59

Curtea de Apel Galați: 271/51

Curtea de Apel Iași: 239/19

Curtea de Apel Oradea: 201/24

Curtea de Apel Pitești: 242/22

Curtea de Apel Ploiești: 356/63

Curtea de Apel Suceava: 231/31

Curtea de Apel Timișoara: 322/33

Curtea de Apel Tg. Mureș: 163/20

Curtea Militară de Apel: 25/12

Vezi aici documentul CSM care cuprinde situația pentru fiecare instanță din România.

Magistrat: Dacă aș avea vechimea necesară, aș fugi

Un magistrat din Capitală a declarat, pentru Main News, că unul dintre motivele pentru care instanțele au atât de multe locuri vacante are legătură cu intenția de eliminare a pensiilor de serviciu, care a determinat mulți magistrați să părăsească sistemul.

Motivul creșterii numărului de locuri vacante la nivelul instanțelor judecătorești este de fapt un complex de factori: în primul rând, încercările Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu și discuțiile publice despre reducerea drastică a acestora a determinat mulți judecători să se pensioneze, pentru a se pensiona sub imperiul unei legi mai favorabile; apoi Curtea Constituțională a stabilit că admiterea în magistratură trebuie reglementată prin lege, nu prin regulamente elaborate de CSM, ceea ce a făcut imposibilă organizarea unui concurs de admitere în magistratură. Totodată, sistemul chiar se regăsește într-o perioadă în care un număr mare de magistrați îndeplinesc condițiile de pensionare și atât timp cât volumul de activitate este inuman, instanțele sunt subfinanțate și judecătorii au devenit vinovații de serviciu pentru orice se întâmplă rău în țara aceasta, în mod firesc pensionabilii chiar se pensionează. În ceea ce privește capacitatea de școlarizare a Institutului Național al Magistraturii, aceasta este redusă, Institutul nu poate scoate mai mulți de 300 de absolvenți anual. Dar oricum nu reușesc 300 de persoane să intre la Institut. Acum se vorbește despre tăierea sporului pentru condiții vătămătoare. Cu motivarea că lucrul la calculator nu e vătămător. Evident că nu e, dar domnul Cîțu habar nu are în ce condiții lucrează judecătorii. Cum să nu te pensionezi, dacă ai vechimea necesară, în aceste condiții. Personal, dacă aș avea vechimea necesară, nu aș pleca din sistem. Aș fugi”, a spus magistratul pentru Main News.

CITEȘTE ȘI: Proiectul de lege privind reglementările legate de intrarea în magistratură, adoptat de Senat / Președintele CSM: Acest act normativ a fost așteptat de întregul sistem judiciar

Foto: Facebook

Comentarii


  • Всем здравствуйте. В поисках где купить лучшую реплику Airpods PRO? Лучшие беспроводные наушники в Москве. Реплика оригинальных AirPods с активным шумоподавлением по скидке. Проверенные гаджеты по приемлимым ценам. Доставим по России.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *