Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a fost achitat într-un dosar trimis în judecată de Secția Specială

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 31 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Fostul procuror al Direcției Naționale Anticorupție și al Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Ploiești, Mircea Negulescu, zis „Portocală”, a fost achitat luni, 31 octombrie, de Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de „Secția Specială”. Decizia ÎCCJ nu este definitivă și poate fi atacată în următoarele 10 zile.

Mircea Negulescu a fost acuzat de cercetare abuzivă, participaţie improprie în modalitatea instigării la săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare și influențarea declarațiilor martorilor.

Fostul procuror a fost achitat în baza articolului din Codul de procedură penală potrivit căruia „Acțiunea penală nu mai poate fi pusă în mișcare, iar când a fost pusă în mișcare nu mai poate fi exercitată dacă: fapta nu există” (Art. 16 alin. 1 lit. a).

Fostul deputat PSD Vlad Cosma s-a constituit parte civilă în dosar.

Negulescu a fost trimis în judecată în iunie 2020 de procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), desființată între timp.

„S-a constatat că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, ar fi ticluit probe nereale prin construirea unui scenariu mincinos, respectiv obţinerea unui denunţ de la o persoană deja cercetată în acelaşi dosar şi consemnarea de declaraţii nereale sub pseudonim de la mai multe persoane, ar fi realizat acţiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată, cât şi cu identitate reală, să dea declaraţii mincinoase, totul în scopul de a proba existenţa unor fapte de evaziune fiscală şi coruperea alegătorilor şi de a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”, susțin anchetatorii.

Un alt dosar în care Negulescu era acuzat că ar fi „fabricat” probe și ar fi obligat martori să facă denunțuri și declarații mincinoase în ancheta cazului „Tony Blair”, ce îi viza pe Sebastian Ghiță și Victor Ponta, a fost retrimis la parchet la începutul lunii octombrie, printr-o decizie a Înaltei Curți, potrivit Adevărul.

Victor Ponta a transmis, săptămâna trecută, că Direcția Națională Anticorupție a clasat dosarul „Tony Blair”. Detalii, aici.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii