Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Fostul primar al Sectorului 1, după ce a fost pus sub control judiciar de DNA: Mă suspend din PSD. Mi s-au cerut explicații pentru presupuse fapte din 2008/ Ce scrie în declarația de avere a fostului edil

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 21 noiembrie 2020 Etichete: , , ,

Fostul primar al Sectorului 1 anunță că s-a suspendat din PSD după ce a fost pus sub control judiciar de DNA pentru spălare de bani. Dan Tudorache susține că este nevinovat, menționând că procurorii i-au cerut explicații vizând posibile infracțiuni din 2008. Reacţiile fostului edil vin după ce DNA l-a pus sub control judiciar pe cauţiune pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani. Cauţiunea a fost stabilită la un milion de euro.

În declaraţia de avere depusă pe 10 octombrie 2020, Dan Tudorache a trecut doar salariul obţinut din funcţia de primar.

Citeşte DECLARATIA DE AVERE a fostului primar.

Tudorache: Mă suspend din PSD

„În lumina evenimentelor recente, am luat decizia de a mă suspenda din PSD.

Sunt nevinovat și sper ca Justiția să facă lumină cât mai repede în acest dosar.

Nu doresc să pun în pericol șansele reale de câștigare a alegerilor parlamentare, pe care le are partidul al cărui membru sunt de peste 20 de ani și în slujba căruia mi-am pus toată activitatea politică”, a scris Tudorache pe Facebook.

Anterior, fostul edil a transmis un alt mesaj în care făcea referire la momentul în care a fost pus sub învinuire.

Tudorache: Oare ce reclamă atâta urgență, în cazul unor presupuse fapte din 2008

„Dragi prieteni,

Indiferent cât de neplăcut este acest subiect, am promis că vă voi ține la curent cu mersul anchetei.

Aseară am fost convocat la DNA, unde am zăbovit mai mult de 12 ore, cerându-mi-se explicații pentru presupuse fapte din urmă cu mai mult de 12 ani.

Nu m-am prevalat de dreptul la tăcere, pentru că, așa cum am spus, NU AM NIMIC DE ASCUNS.

Am încredere în Justiție și voi contribui activ la aflarea adevărului.

Totusi, nu pot să nu mă întreb: oare ce reclamă atâta urgență, în cazul unor presupuse fapte din 2008??? Acum, cu 2 săptămâni înainte de alegerile parlamentare!

Cu toate acestea, refuz să intru pe tărâmul speculațiilor, deși tentația este foarte mare…”, scria fostul primar.

Acuzaţiile DNA:

”În perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul inculpatului Tudorache Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1. În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, în numele primarului, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor) .

În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență.

În activitățile descrise, persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Tudorache Daniel. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței.  De altfel, există suspiciunea rezonabilă că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său.

DNA: Fosta soţie şi menajera, interpuşi pentru a ascunde originea banilor

În perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), inculpatul Tudorache Daniel ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite.
Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obținute în mod nelegal, acesta ar fi interpus două persoane ( soția și menajera), care au acționat ca proprietarii aparenți ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele două, sumele să fie introduse în circuitul civil.

Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite.

Concret, în perioada de referință (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor constând în:
– depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro;
– achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
– acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții,;
– achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro, etc.),
– achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții,
– asocierea în participațiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soți,
toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracțiuni”, a transmis DNA.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch! „Love is made in heaven and consummated on earth.” by John Lyly.

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/fostul-primar-al-sectorului-1-dupa-ce-a-fost-pus-sub-control-judiciar-de-dna-ma-suspend-din-psd-mi-s-au-cerut-explicatii-pentru-presupuse-fapte-din-2008-ce-scrie-in-declaratia-de-avere-a-fostului/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW