Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani a scăpat de arest/Florin Țurcanu a executat zece luni din pedeapsa de doi ani și jumătate

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Florin Ţurcanu, condamnat anul trecut la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, va fi pus în libertate, a decis Tribunalul Botoșani,  miercuri, 4 octombrie. Decizia instanței  este definitivă. 

Florin Țurcanu a executat zece luni din pedeapsă primită. Inițial, Judecătoria Botoșani s-a pronunțat pentru liberarea condiționată, însă, procurorii au formulat contestație.

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, împotriva sentinţei penale nr. 1013 din 18 iulie 2023, pronunţată în dosarul nr. 9461/193/2023 al Judecătoriei Botoşani, cu privire la persoana condamnată Ţurcanu Florin. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare din contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 04 octombrie 2023″, se arată minuta afișată de Tribunalul Botoșani.

De ce a ajuns Florin Țurcanu după gratii

Florin Țurcanu a fost trimis în judecată de DNA în 2016, fiid acuzat că a pretins și a primit bani și alte foloase necuvenite, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, pentru un imobil.

Potrivit procurorilor anticorupție, în perioada iunie 2013-septembrie 2014, în calitate de președinte al Consiliului Județean Botoșani, inculpatul Țurcanu Florin a pretins și primit de la administratorul mai multor firme din Botoșani, sume de bani și alte foloase materiale în cuantum de 272.906,16 lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcție și amenajare executate la un imobil declarat ca fiind în proprietatea inculpatului Anușca Aristomel (socrul lui Țurcanu Florin), situat în municipiul Botoșani, la care se adaugă și cheltuieli privind achiziționarea unor aparate și bunuri de uz casnic. Acesta din urma, de altfel, l-a și ajutat pe ginerele său Țurcanu Florin, în sensul că a intermediat primirea banilor și a foloaselor necuvenite.

Florin Țurcanu a dorit să trucheze licitații

În schimbul acestor foloase, Țurcanu Florin i-a promis omului de afaceri că își va folosi influența dată de ascendentul funcției pe care o deține, pentru a interveni asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani și din cadrul a două primării de comună de pe raza aceluiași județ, Dângeni și Avrămeni, astfel încât să fie atribuite, prin încredințare directă, 3 (trei) contracte de lucrări și furnizare de bunuri, în valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

De asemenea, inculpatul a pretins că are influență și că va interveni asupra membrilor comisiilor de licitație, funcționari publici din cadrul Consiliului Județean Botoșani, cu atribuții în materia achizițiilor publice, pentru a-i determina să favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru câștigarea unor licitații publice privind contracte de execuție lucrări a căror finanțare era asigurată din fonduri provenind de la Uniunea Europeană, bugetul de stat și bugetul local.

Sursă foto: Monitorul de Botoșani 

Comentarii