Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fondatorul Blue Air, Nelu Iordache, a scăpat de un dosar penal. Faptele s-au prescris

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 12 mai 2023 Etichete: , , , , ,

Fondatorul Blue Air, Nelu Iordache, a scăpat de un dosar penal privind evaziunea fiscală, aflat pe rolul Tribunalului București timp de cinci ani de zile. Astfel, a intervenit prescripția răspunderii penale, iar omul de afaceri Nelu Iordache a fost obligat doar să achite prejudiciul în valoare de 9.427.490 lei. Decizia nu este definitivă, poate fi atacată la Curtea de Apel București. 

Potrivit minutei afișată de Tribunalul București, vineri, 12 mai, în dosar este implicată și firma Romstrade, care deținea acțiuni la compania Blue Air, transformată în „Bata Sky Imobiliare” SA. Până la recuperarea prejudiciului, care înseamnp impozit pe profit datorat statului, Tribunalul București a menţinut sechestrul pe un număr de 2.362.057 acţiuni, în valoare totală de 23.620.570 lei, deţinute de Romstrade la compania aeriană Blue Air – Transport Aerian SA, arată portalul instanțelor.

Nelu Iordache se află în penitenciar, dar a scăpat de două dosare penale „grele”

Afaceristul Nelu Iordache  execută o condamnare definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare, primită într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad. El mai are o condamnare definitivă de 6 ani pentru nereguli în modernizarea Transalpina.  În prima lună a anului 2023, Curtea de Apel Bucureşti i-a anulat o pedeapsă de 12 ani şi 6 luni închisoare primită în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air, tot în urma prescripției răspunderii penale.

Potrivit DNA,  în luna decembrie 2012, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Romstrade SRL achiziţii fictive de materiale de construcţii în sumă totală de 58.921.812 lei, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi al deducerii nelegale de TVA.

CITEȘTE ȘI: Nelu Iordache, trimis în judecată de procurorii DNA. Ar fi obținut ilegal o autorizație de mediu

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii