Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Afaceristul Nelu Iordache, condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul „Transalpina 2”

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 9 noiembrie 2021

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat definitiv marți 9, noiembrie, de Curtea de Apel București la 6 ani de închisoare în dosarul „Transalpina 2”. 

Nelu Iordache a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, după ce în anul 2016 Tribunalul București îl achitase. Fostul patron al companiei Blue Air se află în prezent în detenție după condamnarea la 11 ani și 9 luni de închisoare, primită pentru fraude cu fonduri europene.

Tot în același dosar au mai fost condamnați alți patru angajați ai Direcției de Drumuri și Poduri Craiova la pedepse de 3 ani și 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare. Toți cei găsiți vinovați în acest dosar vor avea de achitat în solidar prejudiciul estimat la peste 45 milioane lei.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată pe 25 octombrie 2016 de Direcția Națională Anticorupție pentru că, în calitate de patron al firmei de construcții Romstrade, i-a convins pe angajații DRDP Craiova să includă în contractul pentru modernizarea șoselei Transalpina o clauză, diferită de cele din caietul de sarcini, prin care CNADNR (n.r. – actualul CNAIR) se angaja să-i achite facturile prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății.

Cum au devenit angajații companiei de drumuri „brokerii” lui Nelu Iordache

Conform parchetului anticorupție, în perioada 2008 – 2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.

Prin această metodă, arată DNA, s-a creat un prejudiciu de 45,7 milioane lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei.

În urma acestui demers infracțional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *