Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Focar de coronavirus la un abator din Germania. Sute de muncitori, printre care și români, depistați pozitiv. Premierul landului: Virusul vine de la români și bulgari / MAE s-a autosesizat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 18 iunie 2020 Etichete: , , , , ,

Ministerul Afacerilor Externe s-a autosesizat după ce premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), a declarat că sursa focarului de Covid-19 din abatorul german Tönnies provine de la românii și bulgarii care lucrează acolo.

Cel puțin 657 de muncitori de mai multe naționalități care lucrează la abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück, în landul Renania de Nord-Westfalia, au fost diagnosticați cu coronavirus.

La acest abator lucrează multe persoane din România și alte țări est-europene, potrivit autorităților locale din districtul administrativ Gütersloh, citate de agenția germană de presă EPD. Conform Deutsche Welle, mulţi dintre angajaţii abatorului au copii care merg încă la școală sau la grădiniță.

Întrebat de jurnaliști dacă apariția acestui focar are vreo legătură cu faptul că Germania, una din cele mai afectate țări de pandemie, a început să relaxeze restricțiile, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet (CDU), a spus: „Nu spune nimic (despre relaxări), pentru că au venit români și bulgari, și de acolo vine virusul. (…) Nu are nicio legătură cu măsurile de relaxare, ci cu condițiile de cazare și de lucru ale acestor oameni. Acest exemplu reflectă „cât de rapid” se răspândește virusul „dacă nu sunt respectate distanțele, dacă locuințele nu sunt în ordine.”

MAE s-a autosesizat

După declarațiile controversate ale premierului landului german, Ministerul Afacerilor Externe din România s-a autosesizat. Ambasada Germaniei la București i-a cerut oficialului din Renania să clarifice declarațiile pe care le-a făcut.

„A fost contactată Ambasada Germaniei la București pentru a semnala modul în care au fost percepute aceste declarații neclare, care lăsau o marjă de interpretare în sensul că lucrătorii români și bulgari ar fi la originea acestui nou focar de coronavirus, și pentru a solicita clarificarea, inclusiv publică, a declarațiilor menționate.

Totodată, Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, prin care a fost solicitată clarificarea declarațiilor sale.Precizăm, de asemenea, că pe fondul acestor evoluții, Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Vestfalia și președinte al grupului parlamentar CDU/CSU din Parlamentul federal german, a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt considerați în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus”, transmite MAE.

sursa foto: germania-info.ro

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *