Saturday, May 4, 2024
Jurnalism corect


Foaia de Parcurs pentru aderarea României la OCDE a fost aprobată oficial

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 10 iunie 2022

Foaia de Parcurs pentru Aderarea României la Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a fost aprobată oficial, anunță Guvernul vineri, 10 iunie. Executivul salută decizia, într-un comunicat de presă. Premierul Nicolae Ciucă susține că decizia reprezintă un semnal încurajator.

„Foaia de Parcurs fixează termenii, condițiile și etapele procesului de aderare a României la Organizație și urmărește alinierea legislației, politicilor și practicilor interne cu cele ale OCDE. Documentul menționează comitetele sectoriale care vor evalua conformitatea cu legislația și practicile OCDE, principiile care vor ghida activitatea acestora, precum și maniera în care se vor desfășura discuțiile de aderare cu autoritățile române.

Foaia de Parcurs accentuează importanța valorilor comune, a viziunii și a priorităților împărtășite cu Organizația, ca elemente esențiale pe întreaga durată a procesului de aderare, inclusiv în etapa finală a obținerii statutului de membru OCDE.

Adoptarea Foii de Parcurs reprezintă o etapă-cheie în procesul de alăturare a României la OCDE, un obiectiv important al politicii noastre externe, care consolidează perspectiva continuării pe o traiectorie a progresului și dezvoltării economice”, precizează Executivul în comunicatul menționat anterior.

Premierul Nicolae Ciucă susține că decizia reprezintă un semnal încurajator.

„Acest document de orientare privind obiectivele sectoriale și criteriile pe care România le va avea de îndeplinit ne oferă o imagine clară și obiectivă a direcțiilor în care trebuie să ne îndreptăm eforturile pentru succesul discuțiilor de aderare. Avem ca obiectiv implementarea celor mai bune practici și standarde OCDE, cu atât mai mult cu cât ele converg sau sunt complementare celor pe care România și le-a asumat deja prin Planul Național de Redresare și Reziliență și pot contribui la îndeplinirea Programului de Guvernare”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, citat în document.

Context

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis marți, 25 ianuarie, să deschidă negocierile de aderare cu România. Premierul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis au salutat decizia.

„Lansarea discuțiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al țării noastre, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României. Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE.

România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, și ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii și în special pentru sprijinul acordat candidaturii României”, a transmis Executivul într-un comunicat de presă.

Guvernul mai arată că apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice.

„Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice”, mai precizează sursa citată.

Foto: Inquam Photos/Costin Dinca

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *