Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu s-a răzgândit. A anunțat plafonarea prețurilor la energie

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 6 octombrie 2021

Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 6 octombrie, că PNL va susține plafonarea prețurilor la energie în România, iar măsura ar urma să intre în vigoare după ce va fi soluționată criza politică.

Am luat decizia ca PNL și Guvernul să susțină plafonarea prețurilor la energie în România. Decizia va fi luată în prima ședință de Guvern după ce se va soluționa criza politică, vor fi plafonate la prețurile pe care le vom vedea în această perioadă”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, fără a oferi detalii suplimentare.

Premierul le-a cerut companiilor din domeniul Energiei să nu apeleze la tertipuri, întrucât prețurile ar urma să fie plafonate la nivelul celor raportate în această perioadă.

Context

Florin Cîțu a declarat în mai multe rânduri că nu își dorește plafonarea prețurilor la energie și gaze, întrucât ar distorsiona mult piața, și a respins ideea adoptării proiectului inițiat de PSD în acest sens.

Plafonarea preţurilor e mai complicat. Suntem într-o economie liberală. În Uniunea Europeană nu cred că poţi face aşa ceva. Ne vom uita la toate soluţiile pentru a ne asigura că în această iarnă românii nu vor avea de suferit de pe urma acestor facturi”, declara Florin Cîțu pe 10 septembrie, citat de Agerpres.

Pe 16 septembrie, premierul interimar și-a nuanțat declarațiile, precizând că, dacă mai multe țări din UE vor adopta această măsură, Guvernul „va fi atent și va interveni”.

Precizăm că măsura a fost criticată și de Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei, la finalul ședinței de Guvern de luni, 4 octombrie.

În schimb, declarația de miercuri seară vine în contextul în care Guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură cu o zi înainte. Cîțu condiționează plafonarea prețurilor la energie de „soluționarea crizei politice”, precizând că măsura va fi adoptată în prima ședință a unui nou Guvern.

Astfel, Florin Cîțu este încrezător că PNL va rămâne la guvernare, chiar și după consultările convocate de Klaus Iohannis, ce vor avea loc săptămâna viitoare la Palatul Cotroceni.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW