Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu, reacție la modificările dorite de PSD la Codul fiscal / Provocare pentru Marcel Ciolacu

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 19 iunie 2022

Florin Cîțu, președintele Senatului, a reacționat cu privire la propunerilor social-democraților de modificare a Codului fiscal, într-o postare pe Facebook de duminică, 19 iunie.

Fostul premier a afirmat că în doi ani de guvernare a Partidului Național Liberar (PNL) nu s-a vorbit de mărirea taxelor. Mai mult, a precizat că liberalii au eliminat suprataxe și supraaccize introduse de PSD, acum colegi de coaliție, în perioada 2017-2019.

„PSD este la guvernare de 6 luni și întreg sectorul privat este bulversat pentru că nu știe ce taxe noi mai doresc psd-iștii să introducă. Au introdus deja excepții care costă bugetul miliarde de lei. Iar piața îi penalizează dur. Deja în 2022 DOAR pe dobânzi s-au dus mai mult de 10 miliarde lei. Să ne spună PSD ce se putea face cu acești bani în loc să crească profiturile băncilor”, a scris președintele Senatului.

Totodată, Florin Cîțu a transmis că susține reforma pensiilor, salarizării bugetarilor şi reforma în administraţia publică pentru a ajuta economia, dar și că economia liberală este singura soluţie pentru a dezvolta România pe termen lung și sustenabil.

„Şmecheria cu <<nu introducem taxe anul acesta dar modificăm codul fiscal ca să introducem taxe peste 6 luni>> nu ţine. Programul de guvernare pe care PNL îl susţine şi pe care noi liberalii l-am votat nu are nimic in el despre taxe noi.

Liberalii susțin reformele. Pentru că liberalii se gândesc la România de mâine. Reformele, amânate 30 de ani de clasa politică, sunt acum în PNRR. Le-am introdus acolo anul trecut cu un scop și sunt direct legate de investițîi (bani gratis și împrumuturi cu dobânda ZERO). Investițiile și reformele merg împreună.

Orice politician din cauza caruaia nu se fac aceste reforme este susceptibil de subminarea economiei națioanale”, a conchis liberalul.

Cîțu i-a transmis și o provocare președintelui Camerei Deputaților și, totodată, președintele PSD, Marcel Ciolacu, căruia i-a propus să crească veniturile la buget, scâzând însă taxele.

Sursa foto: Facebook / Florin Cîțu

Ce a propus PSD

Social-democrații au propus joi, 16 iunie, măsuri pentru modificarea Codului fiscal, care urmează să fie dezbătute în coaliția de guvernare.

Concret, PSD propune supraimpozitarea cu 40% a veniturilor salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României.

Social-democrații mai au în vedere supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, astfel:

  • „O cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete);
  • 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete)”

În cazul salariilor sub 4.500 de lei, PSD urmărește aplicarea unui sistem progresiv de deduceri, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.

Social-democrații mai urmăresc ca firmele care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro să fie obligate să plătească 0,5% din cifra de afaceri sub forma unei contribuții pentru Sănătate și Educație, ce ar urma să se aplice pe o perioadă de doi ani.

CITEȘTE ȘI: Nicolae Ciucă atacă modificările dorite de PSD la Codul Fiscal: Nu putem promova măsuri neconstituționale

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW