Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Nicolae Ciucă atacă modificările dorite de PSD la Codul Fiscal: Nu putem promova măsuri neconstituționale

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 17 iunie 2022

Prim-ministrul României și, totodată, președintele Partidului Național Liberal (PNL), a atacat vineri, 17 iunie, propunerile de modificare a Codului fiscal propuse de Partidul Social Democrat (PSD) în ziua precedentă. 

„Nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate. Riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi. Avem, în istorie, precedente de măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii”, a scris premierul pe pagina sa oficială de Facebook.

PSD a propus impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici, pentru a nu exista inechități în cadrul sistemului fiscal din România. Nicole Ciucă a transmis însă că există măsuri în PNRR pentru a le rezolva.

„Există inechități? Da! Însă avem în PNRR stipulate foarte clar următoarele: reforma pensiilor (un sistem bazat pe contributivitate), precum și reforma administrației publice și a salariilor din sistemul public (un sistem bazat pe performanță). Așa vom repara lucrurile. De ce? Ca să și producă efecte. Ca să și funcționeze pe termen lung”, se arată în postarea premierului.

Totodată, Nicole Ciucă susține că propunerea social-democraților de a obliga firmele care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro să plătească 0,5% din cifra de afaceri sub forma unei contribuții pentru Sănătate și Educație îngreunează mediul de afaceri, precum și faptul că PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri.

„PNL nu va susține nicio măsură care să sufoce mediul de afaceri, motorul vital economiei. Nu suntem de acord cu nicio viziune care pune azi poveri pe mediul de afaceri și pe companii. Cum ne redresăm, dacă slăbim economia reală?”

Președintele PNL a mai precizat și că intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului.

„Nu ne permitem să greșim constituțional cu marile măsuri de reformă în domenii cheie, mai ales în cele cu impact bugetar. Să ne aducem aminte că legile referitoare la pensiile speciale ale judecătorilor sau ale parlamentarilor au fost declarate neconstituționale de CCR (…) În domeniul fiscal, intrarea în vigoare a unor măsuri care pot cădea ulterior testul la CCR înseamnă daune plătite din bugetul statului”, a mai scris prim-ministrul Nicole Ciucă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW