Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Florin Cîțu: Nu mi se pare normal ca cei care s-au vaccinat anti-COVID să plătească testele celor care au refuzat

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 noiembrie 2021

Florin Cîțu a declarat vineri, 12 octombrie, că Partidul Național Liberal nu este de acord ca persoanele care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 să poată să se testeze gratuit, pe banii statului, referitor la proiectul de lege ce prevede introducerea certificatului verde la locul de muncă.

Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se testeze, dar nu pe banii celor de la buget(…) PNL nu e de acord, ca principiu, pentru cei care nu se vaccinează să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni din România care sunt vaccinați, asta mi se pare inadmisibil, iar vaccinul este astăzi gratuit în România. Să găsim o formulă. Cei care s-au vaccinat nu este normal să îi punem să plătească testelor celor care nu s-au vaccinat”, a declarat Florin Cîțu, vineri, la sediul PNL.

Proiect de lege vital pentru stimularea vaccinării

Acest proiect de Lege, printre inițiatorii căruia se află și prim-ministrul interimar, Florin Cîțu, prevede ca accesul la locul de muncă pentru angajații din sistemul de sănătate să fie permis doar pe baza certificatului verde digital al Uniunii Europene.

Prima cameră sesizată, Senatul, a respins acest proiect de act normativ, căruia îi fuseseră adăugate mai multe amendamente prin care obligativitatea ar fi fost extinsă pentru toți bugetarii și angajaților din sectorul privat care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. Camera Deputaților este forul decizional în acest caz.

Amendamentele USR

Reprezentanții USR, cei care în ultimele luni au susținut constant obligativitatea certificatului digital, pe modelul din alte state ale Uniunii Europene, au anunțat miercuri, 10 noiembrie, propunerea unui amendament prin care se introduce o perioadă tranzitorie de 60 de zile.

Asta înseamnă că, dacă proiectul va fi amendat cu propunerea USR, în cele 60 de zile, angajații își vor putea efectua sau completa schema de vaccinare, iar testarea regulată (de două ori săptămânal) va fi suportată integral din bugetul statului. După finalul perioadei tranzitorii de 60 de zile, angajații nu ar mai trebui să se testeze, dacă au optat pentru vaccinare.

În caz contrar, testarea periodică ar fi suportată din fonduri proprii ale angajatului. În cazul în care un angajat ar refuza testarea periodică din fonduri proprii după perioada tranzitorie, există posibilitatea suspendării contractului de muncă al acestuia.

Nu e clar deocamdată care este impactul bugetar al acestei măsuri și nici dacă laboratoarele au o capacitate de testare suficientă pentru a acoperi o explozie a numărului de solicitanți.

Certificatul COVID se eliberează în următoarele condiții:

– dacă o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;

– dacă o persoană se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;

– dacă o persoană are un rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/florin-citu-nu-mi-se-pare-normal-ca-cei-care-s-au-vaccinat-anti-covid-sa-plateasca-testele-celor-care-au-refuzat/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/florin-citu-nu-mi-se-pare-normal-ca-cei-care-s-au-vaccinat-anti-covid-sa-plateasca-testele-celor-care-au-refuzat/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/florin-citu-nu-mi-se-pare-normal-ca-cei-care-s-au-vaccinat-anti-covid-sa-plateasca-testele-celor-care-au-refuzat/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *