Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu duc 7-8 beri, Orban știe de câteva luni
Premierul Florin Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA. Anunțul a fost făcut chiar de șeful Guvernului, într-o declarație de presă susținută sâmbătă, 14 august, la Palatul Victoria.
”Nu, în niciun moment (nu a luat în calcul demisia, n.r.). Avem o guvernare, o ducem la capăt, avem reforme pe care le-am început. Evenimentul de acum 20 de ani, pe care îl regret, nu are implicații pentru ce facem astăzi. (…) Nu trebuie amestecate alcoolul și condusul, eu mi-am învățat lecția”, a spus Cîțu.
Cîțu a fost întrebat și dacă a băut, de exemplu, „7-8 beri”.
„Nu pot să duc 7-8 beri”, a spus Florin Cîțu.
Premierul a adăugat că nu știe dacă a avut cătușe la mâini.
Cîțu: Orban știa
Premierul a spus că nu a adus în discuție acest eveniment în discuțiile cu președintele Iohannis, la momentul numirii. A afirmat, însă, că a discutat, recent, cu șeful statului.
Cîțu susține că șeful PNL, Ludovic Orban, contracandidatul său în alegerile interne, avea informația de câteva luni.
„În ceea ce îl privește pe Ludovic Orban, un coleg mi-a zis că acum câteva luni i-a arătat această hârtie, presupun că avea informația”, a spus Cîțu despre Orban.
Dosarul lui Cîțu
Florin Cîțu, actualul premier al României, a fost prins pe data de 3 decembrie 2000, la ora 2:08, de polițiștii din orașul Ames, statul Iowa, conducând mașina pe care o deținea, un Ford Probe, de pe o parte pe alta a drumului, potrivit dosarului publicat de Mediafax.
În plângerea și declarația pe propria răspundere, întocmită chiar pe 3 decembrie 2000, autoritățile americane notează că Florin Cîțu a fost prins pe Lincoln Way de pe Podul Squaw Creek, orașul Ames, din Comitatul Story, conducând o mașină sub influența băuturilor alcoolice în timp ce avea o alcoolemie peste 0,161 (BAC), în condițiile în care limita legală era de 0,08.
„L-am văzut pe inculpat conducând un Ford Probe roşu cu placa Iowa 675CMG în zona de est, pe Lincoln Way, pe banda exterioară. Pe măsură ce maşina Probe călătorea spre est, el se deplasa în mod vizibil de pe-o parte pe alta a rutei de călătorie. Maşina Probe nu a menţinut o viteză constantă (fluctua între 32 şi 56 km/h). Inculpatul mirosea a băuturi alcoolice şi a recunoscut că a băut. Inculpatul avea ochii injectaţi şi umezi. Inculpatul nu a putut face testul de sobrietate. Inculpatul a făcut un Preliminary Breath Test care indica Blood Alcohol Content (BAC) peste 0.100. Inculpatul a făcut testul Datamaster şi acesta a înregistrat un BAC de 0.161”, susține procurorul în dosarul lui Florin Cîțu.
Povestea arestării lui Florin Cîțu
3 decembrie 2000 Conform sursei citate, Florin Cîţu este luat în custodia autorităţile americane, care stabilesc o cauţiune de 1.950 de dolari, care urma să fie plătită, Florin Cîțu neavând nici cash, nici garanţii. De asemenea, potrivit documentului, Cîţu avea dreptul să ceară revizuirea cauţiunii în termen de 24 de ore. O audiere preliminară a lui Florin Cîţu se stabileşte pe 18 decembrie 2000
14 decembrie 2000 Procurorul american, potrivit aceleași surse, formulează oficial acuzaţiile la adresa lui Florin Cîţu: a încălcat Codul Penal din Iowa prin conducerea sub influenţă şi cu o concentraţie de 0.10 sau mai mare Timothy C. Meals, procurorul din Story County, Iowa, în numele autorităţii statului Iowa îl acuză oficial pe Florin Vasile Câţu de infracţiunea de conducere sub influenţă ( OWI/ Operating While Intoxicated), 1st Offence, folosind formularea legală: „Pe 3 decembrie 2000, în Story County, Statul Iowa, cu violarea Secţiunii 321J.2 a Codului Penal din 1999, din Iowa, a sărvârşit: a condus un autovehicul în statul Iowa în timp se afla sub influenţa unei băuturi alcoolice, narcotice, hipnotice sau de altă natură, sau o combinaţie de astfel de substanţe sau în timp ce avea o concentraţie de alcool de 0.10 sau mai mare”.
27-28 decembrie 2000 După ce a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului Districtual din Comitatul Story, Florin Cîţu nu se mai prezintă în faţa judecătorului. Actualul șef al executivului plecase în România pentru a petrece Crăciunul.
Florin Cîţu îşi trimite doar avocatul, Gerald Moothart, care depune o cerere pentru o nouă audiere clientului său în faţa instanţei americane având în vedere că acesta nu se mai afla în SUA.
„Inculpatul este absolvent al Iowa State University şi s-a întors în ţara natală, România, pentru sărbătorile de Crăciun. Inculpatul este programat să se întoarcă în SUA în jurul datei de 2 ianuarie 2001”. Ca atare, Cîţu semnează cererea prin care solicită judecătorului ca să fie audiat pe 8 ianuarie
28 decembrie 2000 Judecătorul Steven P. Van Marel este de acord cu cererea lui Florin Cîţu.
6 – 8 ianuarie 2001 Revenit în SUA, Florin Cîţu pledează ca nevinovat. Într-o solicitare amplă cere tot probatoriul, probe audio şi video, inclusiv date despre amprentare. Judecătorul Hronek îi pune în vedere: dacă nu apare la pretrail va fi emis un mandat de arestare.
În aceeași zi judecătorul Thomas R.Hronek stabileşte că Florin Cîţu urmează să apară în faţa Tribunaului Districtual din Story County Nevada, a doua zi, la 9 dimineaţa, dar în acelaşi timp acesta stabileşte şi un „pretrail conference” pentru 17 februarie 2001, la ora 3.15 după amiaza, având în vedere că Cîţu trebuie să îşi reafirme nevinovăţia sau vinovăţia.
18-24 ianuarie 2001 Centrul comunitar din Des Moines confirmă că Florin Cîţu a urmat deja programul Drinking Drivers Program, împotriva alcoolului la volan.
23 februarie 2001 Florin Cîţu se răzgândeşte şi informează instanţa că face un acord de recunoaştere a vinovăţiei. Este de acord inclusiv cu instalarea în maşină a unui dispozitiv anti – alcool, cu muncă neplătită în folosul comunităţii, cu trimiterea sa la un centru de corecţie comunitar, cu cursuri împotriva alcoolului la volan, cu evaluare pe propria cheltuială şi introducerea sa într-un program pentru „abuz de substanţe” în vederea educării
Florin Cîţu scrie instanţei faptul că înţelege că pedeapsa maximă pentru infracţiunea comisă este de 1000 dolari sau încarcerare sau amândouă, dar arată că dacă şi-ar instala în maşină un dispozitiv de pornire a maşinii doar după testarea alcoolemiei în aerul respirat, şi ar face dovada acestei instalări în faţa instanţei, poate ar scăpa doar cu o amendă de 500 dolari, arată sursa citată.
Acordul de recunoaştere a vinovăţiei este însoţit şi de un memorandum de recunoaştere făcut cu procurorul Timothy Meals, act transmis instanţei americane pe 26 februarie 2001.
26 februarie 2001 Judecătorul pronunţă decizia de condamnare a lui Florin Cîţu: 2 zile de închisoare în Penitenciarul Story County, îi scade perioada reţinerii iniţiale, îi dă peste 1.300 dolari amendă şi îi cere să contacteze şeriful pentru executarea pedepsei şi să plătească masa şi camera din penitenciar dacă este nevoie. Lui Cîțu i se acordă termen până a doua zi să plătească amenda.
CITEȘTE ȘI: Cum a relatat presa americană în anul 2000 arestarea lui Florin Cîțu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu d… […]
[…] CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu d… […]
[…] Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu d… apare prima dată în Main […]
[…] CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu d… […]
[…] Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu d… apare prima dată în Main […]
[…] CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu d… […]
[…] CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu d… […]
[…] CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu d… […]