Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Premierul, în centrul unui nou scandal mediatic. Cine îl susține și cine îl contestă pe Florin Cîțu

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 16 august 2021

Agenția Mediafax a publicat, duminică, 15 august, informații potrivit cărora Florin Cîțu, actualul premier al României, ar fi fost chemat în judecată pe 21 iulie 2008, în Iowa, pentru o datorie de 6.698 dolari pe care nu ar fi achitat-o către Maryland National Bank. 

Dezvăluirile au survenit la doar câteva zile după ce Florin Cîțu a fost nevoit să recunoască că, în anul 2000, în timp ce se afla în SUA, a fost prins conducând sub influența băuturilor alcoolice. La vremea respectivă, actualul șef al executivului a fost condamnat, în baza unui acord de recunoaștere, la două zile de închisoare și plata unei amenzi de 1.000 dolari.

CITEȘTE ȘI: Noi detalii din dosarul deschis în SUA pe numele lui Florin Cîțu

Apărat de propria tabără, atacat de partenerii de guvernare

În condițiile în care peste aproximativ o lună va avea loc congresul în care va fi ales președintele PNL, susținătorii lui Florin Cîțu au încercat să minimizeze importanța acestor întâmplări.

„Eu știu că e musai ca Florin Cîţu să aibă zeci de dosare până la Congres. Dar, în noua poveste, există o decizie clară a unei instanțe americane, că speța civilă a fost respinsă, iar firma nu a depus vreo altă solicitare. Adică există cineva care te dă în judecată, tu nu știi, că nu te anunță nimeni, cererea lor este respinsă, iar tu rămâi cu denigrările. Sau nici justiția americanilor nu mai e bună zilele acestea?”, a scris Alina Gorgiu, pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu duc 7-8 beri, Orban știe de câteva luni

Pe de altă parte, Cîțu este criticat chiar de către partenerii de guvernare. Ministrul justiției, Stelian Ion, cu care premierul nu se află în cele mai bune relații, l-a acuzat că nu a oferit explicații complete.

„Nu este o plăcere să discut aceste chestiuni. (…) Ceea ce iese în spaţiul public despre oricare dintre noi, din echipa guvernamentală, afectează toată echipa. Este o chestiune de încredere. Încrederea se clădeşte cu greu şi se dărâmă foarte uşor. De aceea, fiecare dintre noi, atunci când avem de dat explicaţii, e bine să le dăm, să le dăm cât mai complet posibil şi cât mai convingător. Sunt binevenite explicaţiile pe care le-a dat premierul. De asemenea, dacă mai persistă anumite întrebări, cred că trebuie continuat cu a răspunde pe resturile de întrebare, să zic aşa. Dacă există alte probleme, la fel, trebuie explicat cu răbdare, cu lux de amănunte, astfel încât oamenii să înţeleagă şi să aleagă”, a afirmat Stelian Ion răspunzând unei întrebări într-o emisiune la Digi 24.

La rândul său, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a insistat că Florin Cîțu trebuie să explice în detaliu evenimentele petrecute în SUA și care au apărut în presă.

„Cred că este responsabilitatea premierului să vină cu explicaţii care vor reuşi să aducă mai multă claritate la ceea ce s-a întâmplat. Aşa că cred că acolo trebuie insistat, de la dumnealui trebuie să aflăm mai multe date despre istoricul şi ce a fost în urmă cu 20 de ani. Noi, cei de la USR PLUS nu ştiam despre aceste aspecte atunci când coaliţia s-a format. Şi cred că este o informaţie cu care premierul va trebui să revină şi să clarifice mai atent”, a declarat Ioana Mihăilă, la Aleph News.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW