Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


Florin Cîţu, despre achiziţia de vaccinuri: Putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap

By news.ro , in Politic Stirile zilei , at 19 aprilie 2022

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat marţi, 19 aprilie, despre acuzaţiile aduse de liderul PSD Marcel Ciolacu, privind achiziţia de vaccinuri, în perioada în care a fost premier, că „putem să o anchetăm pe Ursula von der Leyen, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract cu toată Uniunea Europeană”. 

„Eu cred că la anchetă, acolo, putem să băgăm şi iertarea de datorii pe care o facem acum către sectorul Apărare, după ce Ponta a iertat 1,1 miliarde, la câţiva ani mai iertăm 100 de milioane. Ar trebui să ne uităm de ce statul român, în loc să crească pensii şi salarii, dacă tot vrea să crească pensii şi salarii, la început de an a dat bani către Franklin Templeton, prin semnătura ministrului Finanţelor”.

Preşedintele Senatului a mai spus că „trebuie să ne uităm de ce dăm bani unei bănci cum este CEC, de la buget, în loc să lăsăm să ia bani din piaţă”.

„Sunt foarte multe decizii care trebuie analizate, dacă mergem spre Procuratură, le băgăm acolo, la pachet, pe toate”, a mai comentat Florin Cîţu.

El a precizat că nu „îşi dă seama unde e semnătura premierului, când comanda este făcută de Ministerul Sănătăţii şi plata este făcută de Ministerul Finanţelor”.

„Repet, putem să ne uităm la toate aceste contracte, în context, şi le punem şi pe acelea cu iertări de datorii, pentru că eu acolo aş vedea un conflict de interese, iertăm datorii pentru un sector, apărare, vedem dacă cineva are un interes să ia ceva de acolo. Banii se duceau către Comisia Europeană, şi începem cu Ursula von der Leyen, să o întrebăm pe ea cum a făcut contractele”, a mai afirmat Cîţu.

Fostul premier a continuat, precizând că ar vrea să ştie, pentru români, „de ce iertăm 100 de milioane de lei, când nu avem bani la buget, după ce am mai iertat în trecut”.

Florin Cîţu a răspuns şi la declaraţiile lui Alexandru Nazare, afirmând că îşi aduce aminte de un alt Memorandum al Ministerului Finanţelor, cu acel ministru de Finanţe, pe care l-a oprit, şi în care „voia să bage mai mulţi bani într-o bancă a ruşilor, din care astăzi ieşim”.

„L-am oprit atunci pe acel ministru al Finanţelor, care ne tot spunea că este bine să băgăm bani în banca ruşilor. Eu ştiu că am oprit acel Memorandum, în şedinţa de guvern, deşi era susţinut foarte puternic de acel ministru de Finanţe şi trebuie să ne întrebăm de ce ministrul de Finanţe, în Guvernul României, susţinea o bancă rusească şi anul trecut, ştiam că sunt aceste probleme”, a mai spus Cîţu.

„Nimeni nu a spus că nu trebuie făcute aceste achiziţii, pentru că ştim toată lumea că a fost un plan făcut de Ursula von der Leyen. E adevărat, putem să o anchetăm pe Ursula, să vedem ce a avut în cap când a făcut acest contract pentru toată Uniunea Europeană şi a venit acest decont”, a spus el.

Întrebat dacă se poate suspenda acest contract, Cîţu a spus că orice contract se poate suspenda.

El a ţinut să precizeze că tot acest program a fost decis în Uniunea Europeană, până în 2023. „România a primit o cotă parte, pe care am luat-o. Dar, până acum, ştiţi foarte bine că este o mică parte. Nu se ştia, vine a doua, a treia, doza a patra, ce se va întâmpla”, a explicat el.

Cîţu a mai spus că trebuie văzut ce s-a achiziţionat până acum, ce s-a folosit. „De acum încolo, avem un guvern care trebuie să ia decizii, vrea să meargă mai departe, nu vrea să meargă mai departe”, a mai afirmat Cîţu, adăugând că ministerul Sănătăţii putea să spună că nu face comanda şi Ministerul de Finanţe că nu face plata.

„Memorandumul nu are nicio bază legală, este o propunere, în şedinţa de guvern. Toate acestea trebuie luate în context şi ne uităm, adevărat, la acea decizie, dar aş vrea să ne uităm la lucruri care se întâmplă acum”, a mai afirmat Florin Cîţu.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Antena 3, că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin, pentru 15 milioane de români.

El a acuzat fostul Guvern că a mai făcut un contract de 40 de milioane doze, pentru anii 2022 şi 2023, care nu au venit încă în România, iar costul acestora a fost de 730 de milioane de euro. Memorandumul ministrului Sănătăţii a fost contrasemnat de Dan Barna, vicepremierul cu atribuţii pe sănătate şi de ministrul de Finanţe şi prim-ministru, a mai spus Ciolacu.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW