Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


Liderul PSD, despre achiziția de vaccinuri: Mi-e greu să cred că nu au fost interese / Reacția foștilor miniștri din Guvernul Cîțu

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, și fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, au reacționat luni, 18 aprilie, după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat fosta guvernare că a cumpărat prea multe doze de vaccin anti COVID-19.

Marcel Ciolacu a declarat că România a cumpărat peste 100 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, deși numărul persoanelor eligibile din țară era de 15 milioane, iar aproximativ 2 milioane dintre acestea au expirat între timp.

Liderul PSD a acuzat fosta guvernare că a mai făcut un contract de 40 de milioane de doze, cu un cost de 730 de milioane de euro, pentru anii 2022 și 2023, care încă nu au venit în România.

Vreau şi eu să explice aceşti oameni, şi în faţa dumneavoastră şi în faţa procurorilor, cum au făcut comandă de încă 40 de milioane de doze de vaccin(…)Eu ce pot să spun foarte clar este, ca oameni politici, trebuie să vii să dai explicaţii. Pe urmă, dacă ai avut interese sau nu ai avut interese, mi-e greu să cred că nu ai avut interese la suma de 730 de milioane”, a acuzat Marcel Ciolacu, duminică seară, citat de News.ro.

Ciolacu a precizat că achiziția celor 40 de milioane de doze de vaccin a fost aprobată printr-un memorandum al Guvernului, semnat de Dan Barna, vicepremier cu atribuții pe sănătate la acea vreme, ministrul de Finanțe și prim-ministrul de atunci, Florin Cîțu.

Toată procedura e plecată din zona de sănătate”, a adăugat liderul PSD, făcând aluzie la foștii miniștri USR ai Sănătății.

Reacția foștilor membri ai Guvernului Cîțu

Alexandru Nazare, fostul ministru al Finanțelor, a reacționat la acuzațiile aduse de Marcel Ciolacu, menționând că instituția pe care a condus-o nu a fost de acord cu suplimentarea achizițiilor de vaccin.

Nu am fost de acord nici cu modul în care aceste achiziții erau fundamentate, iar când decizia a fost luată am solicitat o strategie de revânzare. De asemenea, amintesc faptul că am solicitat în premieră încă de anul trecut declasificarea datelor referitoare la achizițiile de doze de vaccin”, a adăugat Nazare.

Fostul ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, consideră că acuzațiile aduse de Marcel Ciolacu la adresa foștilor membri USR din Guvern, Ioana Mihăilă și Dan Barna, sunt calomniatoare și „miros a minciună”.

Nea Ciolacu zice de un memorandum din mai 2021 pentru achiziție de vaccinuri și pune asta în legătură cu expirarea unui milion de doze zilele trecute. Prostia: după cum zice chiar dumnealui, memorandumul ar fi pentru livrări în anii 2022-2023. Suntem în aprilie 2022, cu siguranță nu a expirat nimic ce ar fi fost livrat în 2022-2023. O mică prostie și manipulare deci”, a scris Vlad Voiculescu, luni, pe Facebook.

Voiculescu susține că memorandumul adoptat reprezintă o decizie luată la nivelul Guvernului, ce i-a aparținut fostului premier de atunci, Florin Cîțu.

Și eu și Dr. Ioana Mihăilă am atenționat în mai multe rânduri, în scris și în ședință de guvern despre numărul de vaccinuri achiziționate. Eu am cerut în repetate rânduri publicarea înregistrării ședinței de guvern din martie. Veți auzi acolo atât intervențiile mele im care atrăgeam atenția asupra cantității și asupra bugetului insuficient al Ministerului Sănătățîi cât și dezacordul dintre Alexandru Năzare și Florin Citu pe aceasta tema pentru că primul nu înghițea aberațiile și „anti-matematica” lui Cîțu”, a adăugat fostul ministru al Sănătății.

Liderul USR București susține că Ministerul Sănătății a fost „în mod voit și consecvent ocolit” în toate deciziile ce țineau de vaccinare.

Negocierile se făceau printr-un consilier onorific al domnului Andrei Baciu (PNL, vicepreședinte al CNCAV) și mergeau pentru decizie direct la premier – iar premierul semna. Ministerul Sănătății primea apoi sarcina să facă “formalitățile”. Aceasta este problema pe care am semnalat-o chiar atunci și anume la cel mai înalt nivel administrativ (în ședință de guvern) și politic (în ședințele de coaliție)”, a acuzat Voiculescu.

Achiziția de vaccinuri, pe rolul DNA

În luna septembrie a anului 2021, Direcția Națională Anticorupție anunța că a deschis un dosar penal în legătură cu achiziția de vaccinuri anti-COVID efectuată de Guvern pe parcursul anului 2021.

În luna noiembrie, procurorii au cerut mai multe documente de la Ministerul Finanțelor și alte instituții guvernamentale.

Potrivit datelor centralizate până luni, 11 aprilie, în România, de la începutul Campaniei de vaccinare (27 decembrie 2020), au fost administrate 16.788.206 de doze de vaccin.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW