Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Finlanda va deveni un aliat puternic al NATO, afirmă liderul de la Helsinki / Premierul suedez: NATO va fi mai puternică cu Suedia

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 mai 2022

Președintele finlandez, Sauli Niinistö, a declarat joi, 19 mai, că „Finlanda va deveni un aliat puternic al NATO”, după ce s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, și cu premierul suedez Magdalena Andersson, la Casa Albă. El a spus că speră că va exista o „ratificare rapidă” a cererii de aderare a Finlandei la NATO, potrivit CNN. La rândul său, premierul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat că „agresiunea pe scară largă” a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la „momentul de cotitură” pentru ca Suedia să decidă să solicite aderarea la NATO.

Niinistö s-a adresat și președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a spus că va refuza atât intrarea Finlandei, cât și a Suediei în NATO.

„Finlanda a avut întotdeauna relații bilaterale mândre și bune cu Turcia. În calitate de aliați NATO, ne vom angaja față de securitatea Turciei, la fel cum Turcia se va angaja față de securitatea noastră. Luăm terorismul în serios. Condamnăm terorismul în toate formele sale și suntem angajați activ în combaterea acestuia. Suntem deschiși să discutăm în mod direct și constructiv toate preocupările pe care Turcia le-ar putea avea cu privire la aderarea noastră. Aceste discuții au avut deja loc și vor continua în zilele următoare”, a declarat el.

La începutul acestei săptămâni, Erdogan a acuzat ambele țări că găzduiesc „organizații teroriste” kurde. El s-a referit în principal la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care urmărește obținerea unui stat independent în Turcia.

Gruparea se află într-o luptă armată cu Ankara de zeci de ani și a fost desemnată organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Legislativele tuturor celor 30 de membri actuali ai NATO trebuie să aprobe noii candidați.

Niinistö a vorbit, de asemenea, despre modul în care invazia Rusiei în Ucraina a determinat țara sa să solicite aderarea la NATO.

„[Pe] 24 februarie, am spus că măștile au căzut și că vedem doar fețele reci ale războiului. Războiul Rusiei din Ucraina a schimbat Europa și mediul nostru de securitate. Finlanda face pasul aderării la NATO pentru a-și consolida nu doar propria securitate, ci și pentru a consolida securitatea transatlantică mai largă. (…) Așa cum ați spus și dumneavoastră, domnule președinte [Biden], NATO este protector, defensiv, nu este o amenințare pentru nimeni”, a punctat liderul de la Helsinki.

Finlanda are o graniță de aproape 1300 de kilometri cu Rusia.

La rândul său, premierul Suediei, Magdalena Andersson, a declarat că „agresiunea pe scară largă” a Rusiei împotriva Ucrainei a dus la „momentul de cotitură” pentru ca Suedia să decidă să solicite aderarea la NATO.

„Guvernul meu a ajuns la concluzia că securitatea poporului suedez va fi cel mai bine protejată în cadrul alianței NATO, iar acest lucru este susținut de un sprijin foarte larg în parlamentul suedez”, a susținut oficialul suedez.

Ea a subliniat că NATO va fi, de asemenea, mai puternică cu Suedia și Finlanda ca membri.

„Suntem furnizori de securitate cu capacități de apărare sofisticate. Și suntem campioni ai libertății, democrației și drepturilor omului. Avem o tradiție îndelungată de cooperare militară extinsă cu NATO, incluzând toate misiunile. Și chiar acum ne intensificăm cheltuielile pentru apărare și vom ajunge la 2% din PIB cât mai curând posibil din punct de vedere practic”, a adăugat ea.

Andersson a menționat că sprijinul SUA pentru aderarea Suediei la NATO este „de o importanță fundamentală”, dar a spus că așteaptă cu nerăbdare un dialog cu Turcia pentru a aborda preocupările acesteia.

Suedia așteaptă cu nerăbdare „un proces rapid de ratificare”, a adăugat ea, afirmând că este „pregătită să își asume responsabilitatea de aliat în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord”.

Foto: Facebook/ Magdalena Andersson

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW