Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Finanțare de 368 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru Spitalul Regional Craiova

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 16 mai 2022

Ministerul Finanțelor (MF) a primit de la Banca Europeană de Investiții (BEI) o finanțare sub formă de împrumut de 368 de milioane de euro pentru construirea Spitalului Regional de la Craiova, se arată într-un comunicat al MF remis luni, 16 mai. 

Conform sursei citate, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, și vicepreședintele BEI, Christian Kettel Thomson, au discutat la sediul instituției despre modalitățile de a operaționaliza cât mai rapid și eficient contractul de finanțare.

„Împrumutul este al treilea din seria finanțãrilor acordate de BEI în perioada 2021-2022 pentru sprijinirea construcției spitalelor regionale de urgență din România, dupã investițiile în spitalele regionale de urgență din Iași și Cluj, în valoare totală de 555 milioane de euro”, se mai arată în comunicat.

Mai mult, potrivit șefului BEI, împrumutul pentru Spitalul Regional Craiova este cel mai mare împrumut pe care instituția l-a acordat vreodată pentru investiții în domeniul sãnãtãții în România.

„BEI este un partener cheie pentru investițiile în domeniul medical din România (…) Peste 1,9 milioane de persoane din sud-vestul României vor beneficia de servicii medicale de calitate în urma construirii noului Spital Regional din Craiova. Unitatea va avea 807 paturi pentru spitalizãri și 130 de paturi și tărgi pentru tratamente ambulatorii și va oferi servicii medicale de ultimă generație, inclusiv tratamente pentru cancer, traume și asistență maternală. De asemenea, după finalizarea noului spital sperăm sã creãm peste 3000 de noi locuri de muncã”, a declarat Adrian Câciu.

Totodatã, cei doi oficiali au discutat despre alte potențiale oportunitãți de colaborare, inclusiv, despre un împrumut 50 milioane de euro pentru realizarea unor investiții din domeniul siguranței rutiere, se mai arată în comunicat.

Context

Guvernul a aprobat pe data de 9 martie un memorandum dedicat aprobării negocierii contractului cu BEI pentru acordarea împrumutului necesar finanțării Spitalului Regional de Urgență Craiova, conform unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Valoarea estimată a investiției este de 2,84 miliarde lei, conform indicatorilor aprobați de Guvern în 2019, înainte de explozia prețurilor la materialele de construcții. Împrumutul BEI asigură așadar doar 368 milioane euro (1,8 miliarde lei), restul de bani fiind accesați din fonduri europene nerambursabile și de la bugetul de stat.

VEZI ȘI Alexandru Rafila lansează o nouă promisiune privind Spitalul Regional Craiova / Licitația pentru proiectare bate de doi ani pasul pe loc

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/finantare-de-368-milioane-de-euro-de-la-banca-europeana-de-investitii-pentru-spitalul-regional-craiova/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW