Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Finala concursului Eurovision 2024 de la Malmo. Protestatarii scandează în faţa arenei cerând excluderea Israelului

By news.ro , in Stirile zilei , at 11 mai 2024

Finala concursului Eurovision 2024 are loc sâmbătă, la Malmo, în Suedia. Cu câteva ore înainte de spectacol, Eurovision este în „haos”, protestatarii au ieşit în stradă cerând excluderea Israelului din concurs. Ei strigă „Shame on you”, „Free, Free Palestine”. Concurenţi din 37 de ţări din întreaga lume au cântat pe parcursul întregii săptămâni, iar după două semifinale au rămas 25. Suedia – ţara gazdă din acest an – s-a calificat automat în finală după ce Loreen, participanta sa, a fost încoronată câştigătoare anul trecut cu piesa „Tattoo”.

Este pentru a şaptea oară când Suedia organizează concursul. România nu participă la această ediţie.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că demonstraţia principală a fost calmă, dar că la staţia Hyllie, lângă arenă, se desfăşoară o demonstraţie nesancţionată, adăugând: „Fie îi îndepărtăm pe protestatari, fie îi reţinem pe cei care nu se supun”.

Pe măsură ce se apropie marea finală, poliţia a înconjurat grupul principal de protestatari şi i-a condus încet la distanţă.

Poliţia a folosit spray-uri cu piper în afara arenei pentru a-i îndepărta pe protestatari.

Alte grupuri mai mici de protestatari au continuat să scandeze şi să agite steaguri palestiniene în mijlocul unui vârtej de fani Eurovision, protestatari şi poliţie, totul în timp ce pe fundal răsuna muzică pop.

Protestatarii au mărşăluit prin Malmo cerând excluderea Israelului

Prezentat ca o sărbătoare a diversităţii europene sub sloganul „United by Music”, concursul din acest an a fost adus în centrul atenţiei politice.

Sâmbătă, înainte de finală, protestatarii care scandau „Free, Free Palestine” şi „Occupation No More” au mărşăluit prin Malmo, cerând ca Israelul să fie exclus din concurs. Joi, suporterii pro-Israel au mărşăluit, de asemenea, în sprijinul concurentei israeliene Eden Golan.

Organizatorii Eurovision au rezistat unor astfel de apeluri, dar au cerut ca Israelul să modifice versurile cântecului său original pentru a elimina ceea ce ei au spus că sunt referiri la atacul mortal al grupului palestinian Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

 

Foto: Facebook / Eurovision Song Contest

Comentarii