Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


PSD pune paie pe foc în scandalul „Bîstroe”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 februarie 2023 Etichete: , , ,

Liderii Partidului Social Democrat nu par să țină seamă de criticile președintelui Klaus Iohannis referitoare la scandalul generat de canalul Bîstroe.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a continuat joi, 23 februarie, să insiste cu acuzațiile la adresa Ucrainei referitoare la lucrările efectuate la Canalul Bîstroe.

„Protejarea Deltei Dunării e un lucru care nu se negociază. Cred că, iarăși, e un lucru foarte clar pentru toată lumea, nu numai pentru români. Avem datoria de a proteja Delta Dunării. În ceea ce privește delictul de opinie, cred că am depășit acest moment în România. (…) Cred că autoritățile române și autoritățile din Ucraina trebuie să rezolve cât mai repede acest lucru și să vină cu explicații pe care să le prezinte public. Este o realitate faptul că în acest moment canalul Bâstroe are o adâncime de peste 7 metri și într-un fel se schimbă fluxul pe Dunăre”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, cel care a și lansat subiectul în spațiul public, a continuat să alimenteze subiectul, menționând că trei nave sunt pregătite pentru a măsura adâncimea canalului.

„Noi suntem pregătiți! Trei nave ale AFDJ Galați, dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile- așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bîstroe”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina sa de Facebook.

CITEȘTE ȘI: PNL cere ca problema „Bîstroe” să nu mai fie politizată

Iohannis a încercat să tempereze apele

În schimb, aflat la Varșovia pentru reuniunea în formatul București 9, președintele Klaus Iohannis a criticat pozițiile liderilor politici de la București, subliniind faptul că problema ar trebui tratată la nivel de experți.

Există o preocupare legitimă pentru Delta Dunării. Însă nu trebuia să amestecăm îngrijorarea pentru prezervarea biodiversității Deltei Dunării cu diverse chestiuni politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile, fiindcă ucrainenii navighează pe el (…) Pentru a ști ce se întâmplă acolo e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat. O serie întreagă de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul politic românesc. Politicienii noștri să lase experții și specialiștii să vadă ce se întâmple acolo. Să se discute în bilateral, dar și cu Comisia Europeană. Nu este potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în timpul conferinței de presă susținute în Varșovia.

CITEȘTE ȘI: În ce măsură afectează biosfera lucrările la Canalul Bîstroe? Directorul științific al Institutului Delta Dunării: Nu va fi un impact semnificativ pe partea noastră

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii