Filmul unui proces inedit: Judecătorii explică de ce au anulat închiderea școlilor dintr-un mare municipiu
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu avea dreptul legal de a trece toate școlile din municipiul Iași în sistem online, potrivit motivării Tribunalului Iași, document consultat de Main News. Instanța a anulat parțial decizia CJSU Iași, decizia nefiind definitivă.
Articolele din decizia autorităților județene, anulate de Tribunalul Iași, sunt:
Art. 8:
„(1) Se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența „față în față” din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private de pe raza municipiului Iași, aplicându-se scenariul 3 (activități/lecții online). (2) Inspectoratul Școlar Județean Iași are obligația de a comunica prezenta hotărâre tuturor unităților de învățământ preuniversitar menționate în prezenta hotărâre, în vederea aducerii la îndeplinire”.
Art. 9:
”Măsurile stabilite la art. 8 din prezenta hotărâre se aplică pentru o perioadă de 14 zile, respectiv 09.11.2020 – 22.11.2020, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia”.
Sursa – Hotărârea nr. 76/ 04.11.2020
Ce au acuzat școlile
Procesul a fost deschis de mai multe unități de învățământ, care au reclamat că CJSU nu avea dreptul de a lua decizia și că măsura afectează dreptul la educație al copiilor. Acestea au formulat:
„– critici privind forma actului: necompetența emitentului în luarea măsurilor contestate – ce include și lipsa prevederilor legale privind posibilitatea luării măsurii închiderii tuturor (colectiv, neindividual) unităților de învățământ dintr-un municipiu de către comitetul județean pentru situații de urgență – și nemotivarea actului administrativ;
– critici privind fondul măsurilor luate prin actul contestat : dreptul la educație, compatibilitatea limitării dreptului la educație cu exigențele prevederilor Constituției României, Convenției Europene a Drepturilor Omului, Convenției Internaționale a Drepturilor Copilului (proporționalitate între mijloacele utilizate și scopul urmărit, criteriul necesității, exigența necesității și proporționalității – ce include și lipsa datelor statistice de îmbolnăviri Covid-19 raportat la segmentul de vârstă și unitățile vizate de măsură -) și caracterul discriminatoriu al măsurilor”, potrivit sursei citate.
Cum s-a apărat CJSU
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a invocat faptul că decizia atacată în instanță a rămas, între timp, fără obiect. În plus, CJSU a prezentat o analiză care arăta rata infectărilor din Iași, la momentul respectiv.
„Pârâtul s-a apărat, în esență, prin argumentul rămânerii acțiunii fără obiect (ca urmare a adoptării Ordinului național MEC nr. 5972/ 09.11.2020), prin excepția lipsei de interes a reclamanților (care nu justifică atât interesul privat cât și cel public pentru a putea formula acțiunea) și prin legalitatea hotărârii contestate (raportat la Ordinul nr. ______________ și „Analiza privind incidența cumulată a cazurilor de 14 zile la nivelul județului Iași” realizată în perioada 21.10.2020 – 04.11.2020 din care rezultă o rată a incidenței cumulate de 3,27/ 1000 de locuitori pe raza municipiului Iași)”, a reținut instanța.
Tribunalul a refuzat să accepte că procesul a rămas fără obiect.
CJSU n-avea dreptul
În motivarea deciziei prin care a dispus anularea celor două articole, Tribunalul Iași explică faptul că, potrivit normelor în vigoare la momentul deciziei, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu putea dispune trecerea tuturor școlilor în sistem online.
„Instanța constată că pârâtul nu avea competența legală de a institui scenariului 3 (activități/lecții online) și de a suspenda în mod colectiv activitațile didactice care presupun prezența „față în față” din toate unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private de pe raza municipiului Iași”, potrivit motivării.
Cum trebuia?
Judecătorii explică și care era procedura legală, la momentul respectiv.
„Pentru a putea dispune la modul dispus în art. 8 și 9 din hotărârea nr. 76/2020, singura circumstanță viabilă pentru valabilitatea actului emis de pârât ar fi fost aceea în care, pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar din municipiul Iași să se fi constatat întrunirea numărului de îmbolnăviri necesar pentru a se putea dispune suspendarea/scenariul roșu în întreaga unitate (art. 16 al.1 lit.b citat mai sus), în urma propunerilor și avizelor prevăzute de lege (art. 16 al.1 citat) CJSU să fi ajuns la concluzia că se impune pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar în parte din municipiul Iași luarea măsurii suspendării/ scenariului roșu, iar din considerente tehnice de redactare a hotărârii (evitarea enumerării tuturor unităților din municipiu) să se fi dispus colectiv, pentru toate unitățile de învătământ verificate, măsurile contestate”, a arătat instanța.
Așa se face că judecătorii nu au mai analizat, pe fond, argumentele legate de suspendarea cursurilor, de vreme ce au considerat că CJSU nu avea dreptul de a lua o astfel de decizie.
„Având în vedere că actul contestat de reclamanți nu a supraviețuit analizei cerințelor legale imperative privind forma actului administrativ, iar consecința acestui aspect este nulitatea, instanța apreciază că nu se mai impune analiza celorlalte motive invocate de reclamanți în acțiune, respectiv nemotivarea actului administrativ și aspectele de fond atinse de măsurile dispuse prin actul contestat, întrucât niciunul din motivele de fond nu pot conduce la o altă soluție decât cea conturată deja în cauză”, se mai arată în motivarea Tribunalului Iași.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/filmul-unui-proces-inedit-judecatorii-explica-de-ce-au-anulat-inchiderea-scolilor-dintr-un-mare-municipiu/ […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/filmul-unui-proces-inedit-judecatorii-explica-de-ce-au-anulat-inchiderea-scolilor-dintr-un-mare-municipiu/ […]