Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


Inundații în 39 de localități din țară. Care sunt cele mai afectate județe / Viitura de pe Prut a ajuns în România / Avertizări hidrologice de Cod Roșu

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 25 iunie 2020 Etichete: , , ,

Ploile abundente continuă să facă ravagii. Aversele torențiale au produs inundații în 39 de localități din 19 județe din România. Cele mai afectate județe de vremea rea din ultimele zile sunt Bistrița-Năsăud și Hunedoara.

Din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat în ultimele 24 de ore pentru evacuarea apei din 102 case, 151 de curți și 236 beciuri/subsoluri.

Trafic rutier blocat

Traficul rutier este blocat pe două drumuri județene (DJ 668 și DJ 668A/HD), restricționat pe un drum județean (DJ 153/MS) și a fost temporar blocat pe trei drumuri naționale (DN 10/CV, DN 28/IS și DN 17B/NT) și 1 drum județean (DJ 142/MS).

10 mesaje RO-ALERT

În zonele vizate de atenționările și avertizările hidrometeorologice imediate, au fost emise 10 mesaje prin sistemul RO-ALERT la nivelul a șapte județe (BT, BV, BZ, CV, HD, HR, IS și NT).

La acest moment, se desfășoară intervenții în patru județe (AR, BN, HD și MS) pentru evacuarea apei din case.

81 de persoane din Botoșani urmează să fie evacuate

Până mâine seară este în vigoare o avertizare hidrologică COD ROȘU de inundații pe râul Prut. Un număr de 81 de persoane din localitatea Baranca, județul Botoșani, vor fi evacuate din gospodării.

Viitura de pe Prut a ajuns în România

Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns și pe teritoriul României. Vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în țară, conform IGSU.

Unda de viitură va ajunge la Rădăuți-Prut în următoarele 24 de ore, conform estimărilor specialiștilor de la Apele Române.

De asemenea, specialiștii au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

„Astăzi, la ora 8.00, la stația Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste COTA DE PERICOL și va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o ușoară tendință de scădere(…)Din dispoziția conducerii Apele Române, echipele de intervenție asigură apărarea localităților Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) și panouri mobile (500 metri liniari) a intrărilor în locuințe, cu scopul protejării populației care trăiește în lunca inundabilă a râului Prut”, conform IGSU.

Avertizări hidrologice de Cod Roșu

În cursul dimineții, hidrologii (INHGA) au emis două avertizări hidrologice COD ROȘU de fenomene imediate valabile până astăzi la ora 12.00:

 • pentru râurile din bazinele hidrografice: Jijia, Sitna, Miletin, Bahlui, aferente județelor Botoșani și Iași;
 • pentru râurile din bazinele hidrografice: Volovăț, Bașeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județul Botoșani.

De asemenea, INHGA a prelungit avertizarea CODUL ROȘU până vineri, la ora 24:00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani)

COD PORTOCALIU  până vineri, ora 12:00, COD GALBEN până vineri ora 24:00

Recomandări

❗Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul
❗Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată
❗În cazul în care sunteți surprinși de viitură urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare
❗Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi

sursa foto: IGSU

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW