Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Familiei și Egalității de Șanse: Hărțuirea sexuală este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 septembrie 2022

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a transmis joi, 1 septembrie, că hărțuirea sexuală la locul de muncă este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare, menționând o decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care a condamnat România pentru că nu a tratat cu atenție plângerile unei angajate ce a fost hărțuită în mod repetat de șeful ei.

Hărțuirea sexuală la locul de muncă este o realitate! Femeile care reclamă astfel de fapte trebuie ascultate, înțelese și luate în seamă. Simt revoltă de fiecare dată când se râde de femeile care spun că șefii lor au un comportament nepotrivit. Hărțuirea sexuală este o faptă penală și trebuie anchetată ca atare”, a scris ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, pe Facebook.

Gabriela Firea a menționat decizia CEDO, dată în urma cu două zile în cazul unei femei de serviciu angajată într-o gară din județul Timiș, care a reclamat că șeful său o hărțuia.

Cazul a fost anchetat de către procurori, dar a fost clasat definitiv după trei ani pentru că anchetatorii au concluzionat că a agresorul a hărțuit femeia, dar nu a pus-o într-o situație umilitoare sau a intimidat-o, așa cum prevede Codul Penal”, a adăugat ministrul.

Oficialul arată că statul român trebuie să plătească daune de 7.500 de euro, după ce procurorii nu au luat în calcul probele și au existat vicii de procedură.

Verdictul dat la Strasbourg este un precedent important pentru toate cazurile de hărțuire sexuală din România, dar și din Europa. O să spun mereu, femeia este egală bărbatului, are aceleași drepturi și aceleași obligații. O femeie care reclamă un caz de hărțuire sexuală trebuie tratată cu demnitate”, a precizat Firea.

Ministrul Familiei amintește că, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu mai multe asociații, sunt organizate cursuri de formare pentru 900 de polițiști, judecători, procurori și avocați, pentru a veni în sprijinul victimelor violenței domestice și de gen.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW