Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Fermierii din Republica Moldova vor putea exporta produsele fără taxe vamale în patru țări din UE

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 29 iunie 2023 Etichete: , , ,

Producătorii agro-alimentari din Republica Moldova vor putea exporta bunuri fără a plăti taxe vamale în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, a transmis președinta Maia Sandu. După doi ani de negocieri, a fost semnat acordul de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), a precizat oficialul de la Chișinău. 

Noi piețe de export pentru antreprenorii noștri înseamnă mai multă producție vândută, venituri mai mari și mai multe locuri de muncă acasă”, a declarat Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

Premierul Dorin Recean afirmă că semnarea unui astfel de acord „consolidează legăturile economice dintre Moldova și țările occidentale, stimulează cooperarea internațională și transmite un mesaj clar partenerilor noștri: Moldova respectă principiile comerțului echitabil și promovează un mediu transparent și previzibil pentru tranzacțiile comerciale transfrontaliere”, notează Vocea Basarabiei.

Fermierii din R. Moldova spun că sunt grav afectați din cauza războiului Rusia -Ucraina

Chiar dacă s-au deschis noi „piețe” pentru ei, fermierii din Republica Moldova spun că războiul din Ucraina i-au afectat grav, iar acest lucru se reflectă în prețuri, care au scăzut masiv din cauza produselor ucrainene, comercializate mult sub nivelul pieței.

Fermierii au protestat, zile la rând, în centrul Chișinăului, pentru a-i determina pe guvernanți să ia măsuri favorabile lor.

Guvernul de la Chișinău a acceptat ca R. Moldova să fie  inclusă în lista țărilor care au suferit enorm în urma războiului și care ar trebui să beneficieze de sprijinul suplimentar financiar din partea UE. Mai exact,  UE va oferi un suport Republicii Moldova pentru depășirea crizelor în agricultură.

Recent, Uniunea Europeană a aprobat un sprijin financiar de peste 29,7 milioane de euro pentru fermierii din România afectați de importurile de cereale din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW