Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Fermierii cer demisia ministrului Daea. Vor Pact Național pentru Agricultură

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 10 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

Fermierii din România propun semnarea unui Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar, document în care prevadă și demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea. Ei susțin că toate partidele politice ar trebui să negocieze și să găsească soluții concrete la problemele actuale din agricultura românească, deoarece nu este un sector de neglijat pentru bugetul statului. 

Această propunere vine din partea Asociației „Forța Fermierilor” , iar propunerea unui Pacț Național pentru Agricultură este preluată din politica Poloniei.

Am văzut în cazul Poloniei că atunci când există o asumare politică 100% pentru rezolvarea problemelor fermierilor, se găsesc soluţii, bilaterale sau la nivel european, fără ca sprijinul total pentru Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, să fie afectat în vreun fel. De aceea, membrii AFF cred că a venit moment pentru un asemenea Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar. Asociaţia Forţa Fermierilor va propune câte un set de măsuri pentru următoarele 16-18 luni astfel, pentru sectorul vegetal – cultură mare, horticultură, zootehnie cât şi pentru zona de procesare şi industrie alimentară. Vom trimite, în regim de urgenţă, scrisori oficiale către toţi preşedinţii de partide şi către toţi preşedinţii de asociaţii ale fermierilor, inclusiv către Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare prin care îi invităm să demarăm, împreună, acest proces de negociere al unui Pact Naţional pentru Sectorul Agroalimentar”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor, citat de news.ro.

Fermierii sunt nemulțumiți că nu-și pot vinde produsele la un preț rezonabil

Recent, fermierii au protestat din cauza faptului că nu-și pot vinde produsele la un preț rezonabil. Mai exact, este vorba despre cerealele ucrainene care le-a „încurcat” toate planurile. Nefiind taxate vamal de Uniunea Europeană, acestea s-au vândut mult mai ieftin, în detrimentul celor de pe piața europeană. Fermierii afectați de această scădere financiară au cerut Comisiei Europene să reintroducă taxele vamale, însă, fără succes până la acest moment. Polonia este primul stat care a sistat importurile de cereale ucrainene, iar ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, a transmis că doar vor fi monitorizate transporturile de cereale provenite din Ucraina.

Fermierii sunt nemulțumiți și de subvenția pentru lapte. Comisia Europeană a transmis că pregătește un nou pachet de sprijin pentru agricultorii din statele membrele, în valoare de 75 de milioane de euro.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW