Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Fermierii au blocat Autostrada A1. Protestează împotriva măsurilor impuse de UE

By news.ro , in Stirile zilei , at 7 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Fermierii din întreaga ţară protestează, vineri,7 aprilie, nemulţumiţi de „soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar”. Sute de vehicule şi utilaje agricole se deplasează cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării. În vestul ţării, sunt blocate ieşiri de pe autostrada A1 şi două puncte de frontieră.

La Târgu Mureş, un participant la protest a fost oprit când a încercat să intre cu tractorul pe contrasens, iar apoi protestatarii au încercat să forţeze cordonul forţelor de ordine. Potrivit Centrului Infotrafic, pe DN 29C, între localităţile Mihăileni şi Siret, este formată o coloană de vehicule care se întinde pe aproximativ 10 kilometri. În zonele unde traficul este blocat din cauza protestelor se află poliţişti rutieri.

Poliţiştii fac apel la şoferi să evite, pe cât posibil, sectoarele de drum vizate de proteste.

Manifestul organizat in 7 aprilie se fundamenteaza pe nevoia de stabilitate şi predictibilitate a fiecarui fermier din România, pe dorinţa noastră comună de a continua să ne desfăşuram activitatea în condiţii de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susţinuţi şi protejaţi în misiunea noastră de către decidenţii europeni şi naţionali.(…) Reamintim că aceasta formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legatura cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vânda sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă. Această măsură nu a ajutat şi nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb a perturbat extrem de puternic piaţa din România”, au transmis reprezentanţii agricultorilor.

Organizatorii protestului au dat asigurari că manifestarea va fi una paşnică. Totuşi, în judeţul Mureş a avut loc un incident.

„În timpul protestului care se desfăşura în Târgu Mureş, unul dintre participanţi a fost oprit de forţele de ordine în momentul în care a încercat să pătrundă cu tractorul pe contrasens. În urma acestei acţiuni, protestatarii au încercat să rupă cordonul format de forţele de ordine. Ca urmare a acestui incident, nu au fost înregistrate violenţe şi nicio persoană nu a fost rănită. Pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a acţiunii de protest, facem apel la toţi cei care participă la manifestaţie să respecte recomandările organizatorilor şi ale forţelor de ordine şi să dea dovadă de înţelegere cu privire la măsurile luate”, au transmis jandarmii din Mureş.

Protestul este organizat de reprezentantii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, formate din Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR, Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal UNCSV, Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România Forumul APPR.

Poliţiştii fac apel la conducătorii auto să evite, pe cât posibil, sectoarele de drum vizate de protest.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW