Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ferma Dacilor reclama probleme cu curentul, deși era racordată ilegal. Pensiunea se alimenta de la o pompă de apă

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 6 ianuarie 2024

Ferma Dacilor era racordată ilegal la rețeaua electrică, iar instalațiile sale de electricitate erau mult subdimensionate, a declarat Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru HotNews.ro. Deși era branșată ilegal, pensiunea reclamase la ANRE fluctuații de tensiune în rețea, cerând distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție), să verifice situația.

Practic, pensiunea se alimenta printr-un cablu de 650 de metri, racordat la o pompă cu apă a unei case de locuit cu panouri fotovoltaice, instalație insuficientă pentru susținerea pensiunii.

„În mod concret, în luna mai a anului trecut, ANRE a primit reclamații de la reprezentanții pensiunii cu privire la fluctuațiile de tensiune în rețea. Pentru clarificarea situației, s-a solicitat distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuție), să investigheze acest aspect.

DEER a descoperit că pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, având aviz pentru o pompă de apă și certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice.

Aceste aspecte reprezintă o neconcordanță gravă între nevoile reale ale pensiunii și soluțiile furnizate, întrucât pentru a acoperi integral necesarul de consum al obiectivului era necesar un post de transformare. Această tragedie a distrus familii și a luat vieți, sens în care adevărul trebuie să iasă la iveală, iar vinovații trebuie să plătească”, a declarat George Niculescu, președintele ANRE.

Patronul Fermei Dacilor, arestat preventiv

Magistraţii Judecătoriei Ploieşti au admis propunerea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare pentru 30 zile pe numele lui Cornel Dinicu, patronul Fermei Dacilor. Acționarii de jure ai complexului, Ristin Vitomir Adrian și Adelina Elena, au primit mandate de arestare la domiciliu.

Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, obligatorie conform legii. Prin urmare, activitatea sa ar fi trebuit sistată. Cu toate acestea, societatea care administra Ferma Dacilor, controlată de interlopul Cornel Dinicu, a scăpat doar cu avertismente din parte autorităților venite în control. După producerea tragediei, Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a anunțat că va sesiza Parchetul general pentru mai multe nereguli constatate, în timp ce Direcția Națională Anticorupție a redeschis un dosar penal pe numele unor angajați ISU Prahova, acuzați de luare de mită în urma unor controale.

În același dosar au fost puși sub acuzare fostul primar la comunei Gura Vadului, Constantin Lungu (PSD), dar și actualul edil, Nicolae Marius Sora (PNL). Social-democratul este acuzat că a emis a emis două certificate de atestare a edificării sau extinderii construcției fără să verifice dacă condițiile prevăzute de lege au fost respectate.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Comentarii