Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Federația Rusă a publicat răspunsul pentru SUA, legat de garanțiile de securitate cerute de Moscova

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 17 februarie 2022

UPDATE Ministerul rus de Externe a publicat răspunsul trimis SUA, potrivit agenției de presă de la Moscova, Ria Novosti.

Rusia a precizat, în documentul menționat, că oficialii SUA nu a venit cu un răspuns constructiv în ceea ce privește oprirea expansiunii NATO, revenirea asupra deciziei luată în 2008 la București, potrivit căreia Ucraina și Georgia pot deveni membri ai Alianței, și decizia de a nu construi baze militare în fostele state care au făcut parte din Uniunea Sovietică.

În absența unei dorințe americane de a agrea și de a consfinți, din punct de vedere legal, cerințele de securitate, Rusia va fi forțată să răspundă, inclusiv prin implementarea unor măsuri tehnico-militare”, se arată în document.

Totodată, oficialii ruși susțin că nu plănuiesc invazia Ucrainei și că orice informație care atestă acest lucru ar fi o încercare de a presa și devaloriza garanțiile de securitate cerute de Moscova.

Totodată, Ministerul rus de Externe cere Ucrainei să respecte angajamentele Acordurilor de la Minsk și Occidentului să nu mai trimită echipamente militare în țară.

Anterior, adjunctul ambasadorului SUA de la Moscova a fost expulzat. 

Știrea inițială

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a anunțat că Federația Rusă va transmite joi, 17 februarie, răspunsurile la cerințele de securitate formulate de Statele Unite ale Americii la finalul lunii ianuarie, relatează Ria Novosti.

Desigur, o să publicăm scrisoarea. Credem că este necesar ca membrii societății civile să aibă o idee asupra situației. Dacă nu o publicăm, așa cum au preferat colegii noștri din Washington, Bruxelles-ul și opinia publică vor fi inundate de minciuni și propagandă”, a declarat Sergei Lavrov, în cadrul unei conferințe de presă susținută cu Luigi di Maio, ministrul italian de Externe.

În paralel, Ucraina și separatiștii pro-ruși se acuză reciproc că escaladează tensiunile în Donbas, după o serie de atacuri care au lovit inclusiv o grădiniță. 

Context

La finalul anului 2021, oficialii de la Moscova au publicat un set de cerințe pentru securitatea Europei, care ar urma să reintroducă regiunea în era sferelor de influență:

  • Încetarea extinderii NATO în Estul Europei și demersurilor pentru aderarea Ucrainei la Alianță;
  • Să nu mai aducă trupe și arme suplimentare în țările care nu erau membre NATO în anul 1997, decât în situații excepționale, cu acordul Rusiei și al membrilor NATO (menționăm că nicio țară din Estul Europei nu era membru NATO în 1997, inclusiv România);  Să renunțe la orice activitate militară NATO în Ucraina, Estul Europei, zona Munților Caucaz și Asia Centrală;
  • Exercițiile militare să fie desfășurate cu participarea unei singure brigăzi militare și într-o zonă agreată și de Rusia;
  • Să confirme că Rusia și SUA nu sunt adversari și să se pună de acord pentru rezolvarea pașnică a tuturor conflictelor;
  • Să fie de acord că nici Rusia, nici SUA, nu pot trimite rachete nucleare în afara teritoriului lor național;
  • Să fie create linii de contact direct, în caz de urgență;
  • Să nu creeze condiții ce ar putea fi percepute drept amenințare de către cealaltă parte;

Deși Aliații au respins din start o parte dintre garanțiile cerute de Moscova, ce țin de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a statelor din Europa, NATO și SUA au trimis miercuri, 26 ianuarie, răspunsul în scris la cererile de securitate ale Moscovei.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW