Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Federația Rusă, declarată drept stat sponsor al terorismului de către Parlamentul European

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Parlamentul European a adoptat miercuri, 23 noiembrie, o rezoluție prin care recunoaște Federația Rusă drept stat care sponsorizează terorismul. Rezoluția a fost adoptată cu 494 de voturi „pentru”, 58 „împotrivă” și 44 de abțineri. 

Eurodeputații subliniază că atacurile și atrocitățile deliberate comise de forțele ruse și reprezentanții acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar constituie acte de terorism și crime de război. În lumina acestui fapt, ei recunosc Rusia ca stat care sponsorizează terorismul și <<recurge la mijloace teroriste>>”, se arată într-un comunicat transmis de Parlamentul European.

Numai că Parlamentul European nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului și cere Uniunii Europene și statelor membre să elaboreze un „cadru juridic adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă”.

Acest lucru ar declanșa o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia”, mai arată sursa citată.

În schimb, Parlamentul European cere Consiliului să includă organizația paramilitară rusă „Grupul Wagner”, Regimentul 141 Sepcial Motorizat cunoscut drept „Kadîroviți” (conduși de liderul cecen Ramzan Kadîrov), dar și alte „grupări armate, miliții și interpuși finanțați de Rusia” pe lista UE a teroriștilor.

Totodată, eurodeputații cer Uniunii Europene „să izoleze și mai mult Rusia la nivel internațional” și să dea afară țara condusă de Vladimir Putin din organizații și organisme internaționale, precum Consiliul de Securitate al ONU.

Eurodeputații doresc, de asemenea, ca relațiile diplomatice cu Rusia să fie reduse, contactele UE cu reprezentanții oficiali ruși să fie menținute la minimul absolut, iar instituțiile afiliate statului rus din UE care răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise și interzise”, mai arată Parlamentul European.

În plus, Parlamentul European cere statelor membre să finalizeze cel de-al 9-lea pachet de sancțiuni impuse Moscovei pentru invazia Ucrainei.

CITEȘTE ȘI: Premierul Ucrainei a cerut României să recunoască Federația Rusă drept „stat sponsor al terorismului”

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW