Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fake-news lansat de Federația Rusă, propagat în online-ul românesc: „Un TIR plin cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală! 250 de persoane se presupune că toți sunt morți de Covid”

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 15 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Grupul de Comunicare Strategică atrage atenția asupra unui titlu de fake-news care a fost propagat pe rețelele de socializare și care a fost preluat de pe platforme găzduite în Federația Rusă.  

Pe un site de știri a apărut un articol intitulat „Un TIR plin cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală! 250 de persoane se presupune că toți sunt morți de Covid”. Pentru a citi știrea, utilizatorul este obligat mai întâi să distribuie articolul pe pagina sa de Facebook.

„250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume!  Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice.
Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste. Soferul a fist retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritatile inca nu au venit cu o explicatie…”, se arată în conținutul articolului.

Atașat articolului se află o fotografie făcută în 2018, în Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat faptul că informațiile prezentate în articol sunt complet false.

„Facem apel ca acest tip de articole să NU fie distribuite pe paginile de socializare întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate. Totodată, încurajăm populația să se informeze doar din surse oficiale”, este mesajul GCS.

sursa foto: www.annenbergpublicpolicycenter.org

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *