Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Explicațiile Ministerului Sănătății, după ce 6 persoane au murit din cauza infecțiilor nosocomiale din spitalele din țară

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2022 Etichete: , ,

Ministerul Sănătății a explicat miercuri, 19 octombrie, că cei cinci pacienți care au murit la Spitalul Clinic Județean Mureș erau în stare critică în momentul internării în secția ATI și a fost nevoie de mai multe manevre medicale invazive. Instituția a precizat că un alt deces provocat de infecțiile din spitale s-a înregistrat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Reamintim că, în cursul zilei de sâmbătă, secretarul de stat Adriana Pistol a precizat că în Spitalul Clinic Județean Mureș a fost identificat un focar de infecție nosocomială, după ce 5 pacienți au murit din cauza microbilor cu care au intrat în contact pe durata spitalizării. Detalii aici.

Potrivit datelor medicale puse la dispoziție de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, pacienții care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensivă.

Aceștia erau în stare critică în momentul internării în secția ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolați din focar au fost Piocianic și Acinetobacter multirezistenți la antibiotice”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

Instituția amintește că în secția ATI au fost suspendate internările, intervențiile chirurgicale au fost sistate, s-a început o activitate de curățenie și dezinfecție a secției și s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienților și personalului medical.

S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curățenie și dezinfecție, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecție și managementului deșeurilor. Rezultatele probelor recoltate de la pacienții din secția de terapie intensivă au fost negative”, mai arată instituția.

În ceea ce privește cazul din Cluj-Napoca, decesul a fost înregistrat la „un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bateria Serattia marcensesns”, potrivit sursei citate. Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că nu au fost înregistrate alte cazuri de infecții nosocomiale în spital.

Ministerul Sănătății este conștient de importanța problematicii IAAM (n.r. infecții nosocomiale) în spitalele din România și a elaborat acte normative necesare controlului IAAM, ghiduri de proceduri de bună practică în domeniile Microbiologiei, Epidemiologiei și prescrierii de antibiotice.

Facem de asemenea, demersuri pentru raportarea corectă a acestor infecții de către toate spitalele din România, însă este nevoie de o abordare constructivă pentru cunoașterea și aducerea sub control a acestui fenomen, din partea întregii societăți”, a transmis Ministerul Sănătății.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW