Tuesday, July 23, 2024
Jurnalism corect


Focar de infecție nosocomială la Spitalul Județean Clinic Mureș. 5 persoane au murit / Secretar de stat: Secția ATI nu oferă condiții optime pentru pacienți

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 octombrie 2022 Etichete: , , , , ,

În Spitalul Clinic Județean Mureș (SCJ) a fost identificat un focar de infecție nosocomială, după ce 5 pacienți au murit „în ultimele zile” din cauza microbilor cu care au intrat în contact pe durata spitalizării, a declarat duminică, 15 octombrie, dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, relatează Agerpres.

În total, la SCJ Mureș au fost depistate și raportate 6 cazuri ale unor pacienți spitalizați, a menționat fostul director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP.

Pacienţii aveau multiple patologii, erau pacienţi polispitalizaţi şi asupra lor, din cauza acestor patologii severe, au fost efectuate o serie de manevre şi proceduri invazive. Infecţiile despre care vorbim se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice. Vorbim aici de pioceanic şi acinetobacter(…)

Suntem alături de familiile pacienţilor respectivi şi ne exprimăm regretul şi toată compasiunea pentru aceştia. Trebuie să vă comunic că, din analiza efectuată astăzi împreună cu colegii de la spital, Secţia de terapie intensivă este o secţie autorizată provizoriu şi care nu oferă condiţii tocmai optime pentru îngrijirea pacienţilor”, a declarat dr. Adriana Pistol, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Târgu Mureș.

Secretarul de stat a precizat că spitalul a sistat toate internările în secția ATI de joi și că, în paralel, a început curățenia și dezinfecția în saloanele secției.

Am mai discutat necesitatea efectuării screening-ului bacteriologic al tuturor pacienţilor care se află încă internaţi în Secţia de terapie intensivă, pentru a ajunge să cunoaştem dacă mai există situaţii în care pacienţii au fost colonizaţi cu aceste două bacterii sau cu alte tipuri de bacterii.

Nu în ultimul rând, am decis împreună cu managementul spitalului implementarea unui program continuu de screening la internare în cazul tuturor pacienţilor care sunt acceptaţi şi au nevoie de îngrijire în Secţia de terapie intensivă, precum şi screening-ul personalului care lucrează în această secţie”, a explicat medicul.

Totodată, Adriana Pistol a explicat că SCJ Mureș este unul dintre puține spitale din țară care raportează infecțiile nosocomiale, lucru pe care l-a catalogat drept „extrem de util” pentru a implementa măsuri „cât mai rapid posibil pentru ca astfel de cazuri să nu se perpetueze”.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW