Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Expert în sănătate publică: Fără amenzi și verificări, certificatul verde nu poate produce un efect suficient de bun în al 12-lea ceas

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 14 octombrie 2021

INSP a propus carantinarea Capitalei și a județului Ilfov, care înconjoară Bucureștiul, dar premierul interimar Florin Cîțu nu este de acord și avansează o altă variantă – introducerea certificatului verde digital în toate activitățile economice.

Care dintre cele două opțiuni este cea mai bună pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2? Carantinarea sau aplicarea certificatului COVID-19?

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca și fost consilier onorific al ministrului Sănătății, a explicat pentru Main News că măsura invocată de premierul interimar nu va produce efecte dacă nu vor fi făcute și controale sau nu vor fi aplicate amenzi.

„Dacă Guvernul ar avea capacitatea să impună utilizarea certificatului verde, este o soluție bună. Până acum, noi nu avem un Guvern funcțional. Guvernul nu a demonstrat că verifică utilizarea certificatului verde și că există consecințe pentru cei care nu o aplică. În condițiile acestea, nivelul meu de încredere în utilizarea certificatului verde voluntar, fără verificări, fără consecințe dacă se fraudează, e foarte mică. Și cu încrederea mea mică implicit în Guvernul Cîțu, care ne-a adus în punctul în care suntem cu mâna sa, carantina este o soluție care mai degrabă poate să rezolve situația și este o măsură care trebuie aplicată, pentru că nu s-au luat la timp măsurile care ne-ar fi salvat de situația asta.

Certificatul verde, dacă s-ar aplica cu adevărat, asta ar însemna să se anunțe zilnic câte amenzi s-au dat pentru neaplicarea certificatului verde. Nu se anunță, nu există reglementare, nu vedem poliția mergând și verificând aplicarea certificatului verde.

În momentul acesta, avem de ales dintre două situații – să scădem numărul de morți care pot fi evitate sau să ne asigurăm că premierul Cîțu are o imagine bună în continuare. Deci, certificatul verde fără consecințe, fără amenzi masive și fără verificări nu poate să producă un efect suficient de bun în al 12-lea ceas”, a declarat pentru Main News Răzvan Cherecheș.

Context

Premierul interimar Florin Cîțu a anunțat joi, 14 octombrie, că certificatul verde digital ar putea fi implementat în toate activitățile economice, astfel încât economia să nu mai fie închisă de pandemia de COVID-19. Documentul ar putea fi cerut inclusiv la intrarea în magazine sau supermarket-uri

Momentan, nu s-a luat o decizie oficială în acest sens, dar autoritățile au discuții pe marginea subiectului.

Întrebat după ședința de guvern de joi despre carantinarea Capitalei, Florin Cîțu a răspuns că nu se pune această problemă momentan, dar autoritățile au în vedere alte măsuri, precum introducerea certificatului digital COVID-19.

„Nu în acest moment (carantinarea – n.red.). Și anul trecut a fost discuția asta pe carantinarea Capitalei, dar ne uităm la alte măsuri care să limiteze răspândirea virusului. Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul Sănătății este acela de a cere certificatul verde pentru toate activitățile economice în care intrăm în contact cu persoane. Dacă vrem să avem economia deschisă, acest lucru ar ajuta foarte mult.

Nu am discutat despre a reduce numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice. A avea certificat verde pentru orice activitate economică este un pas important, ne gândim la acest lucru”, a detaliat premierul demis.

CITEȘTE MAI MULTE DETALII AICI Certificatul verde ar putea fi obligatoriu pentru toate activitățile economice

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 75909 more Information to that Topic: mainnews.ro/expert-in-sanatate-publica-fara-amenzi-si-verificari-certificatul-verde-nu-poate-produce-un-efect-suficient-de-bun-in-al-12-lea-ceas/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW