Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Guvernul vrea să acorde ajutoare de 150 de milioane euro, în acest an, pentru dezvoltarea producţiei produse şi materiale de construcţii

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 iunie 2023

Ministerul Economiei a prezentat executivului, în primă lectură, proiectul Ordonanței de urgență pentru instituirea unei scheme de sprijin pentru dezvoltarea producției interne de materiale de construcții.

„Am prezentat în primă lectură în ședința de Guvern schema de ajutor de stat pentru materiale de construcții. Măsurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la creșterea producției interne de materiale de construcții cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro și vor duce la scăderea importurilor și la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi menținute locurile de muncă din activitățile producătoare de materiale de construcții și din construcții precum și se vor crea aproximativ 20.000 locuri de muncă noi prin implementarea schemei de ajutor de stat” a declarat ministrul economiei, Radu Oprea.

Schema de ajutor de stat propusă are ca scop susținerea financiară a investițiilor private pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru produse și materiale de construcții. Finanțarea va fi acordată pentru reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții.

150 milioane euro pentru 2023

Schema sprijin este una multianuală, pentru perioada 2023-2027, iar acordarea finanțării se realizează cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Suma ce va fi alocată pentru anul 2023 este echivalentul în lei a 150 milioane euro.

Beneficiarii vor fi întreprinderile constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare. Investițiile finanțate trebuie să conducă la realizarea unei cifre de afaceri destinată activității de construcții într-o proporție de minimum 70% din totalul cifrei de afaceri a societății.

Valoarea maximă a ajutorului de stat nerambursabil este de 50 milioane euro, dar nu mai mult de 75% din valoarea investiției. În cazul în care diferența din valoarea investiției neacoperită de ajutorul de stat nerambursabil se realizează prin creditare, statul garantează în proporție de 80% creditul utilizat prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și prin Fondul Român de Contragarantare (FRC), exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare. Atât valoarea ajutorului de stat, cât și cea a garanției pot fi majorate cu 5-10 puncte procentuale dacă investiția este localizată în mediul rural sau în unul din ultimele 10 județe după PIB/locuitor.

Schema de ajutor de stat va fi comunicată Comisiei Europene prin Consiliul Concurenței, iar mecanismul și condiționalitățile de acordare a ajutorului de stat, inclusiv formula de calcul a valorii maxime permise a ajutorului pentru proiectele depuse se stabilesc prin hotărâre de guvern, în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii