Monday, November 28, 2022
Jurnalism corect


EXCLUSIV Secția Specială nu a terminat nici până acum ancheta în dosarul Laurei Codruța Kovesi | Instanța Supremă a obligat SIIJ să finalizeze cercetările în 1 aprilie

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 29 iulie 2021 Etichete: , ,

Dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub urmărire penală de Secția Specială este încă pe rol, potrivit unor surse judiciare. Informația vine în contextul în care ancheta trebuia finalizată până la 1 aprilie, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În ianuarie 2021, Laura Codruța Kovesi a cerut Instanței Supreme să oblige procurorii SIIJ să finalizeze mai repede cercetările.

Judecătorii i-au dat dreptate fostei șefe a Direcției Naționale Anticorupție și au stabilit data de 1 aprilie drept termen pentru finalizarea cercetărilor.

Sursele Main News spun, însă, că dosarul este, încă, pe rolul Secției Speciale, în ciuda termenului fixat de cea mai înaltă instanță a țării.

Context

Laura Codruța Kovesi a fost inculpată și pusă sub control judiciar de Secția Specială în martie 2019.

Fosta șefă a DNA a fost acuzată de luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu, în cazul extrădării lui Nicolae Popa.

Acuzațiile SIIJ au picat tot la ÎCCJ

La scurt timp după luarea controlului judiciar, Instanța Supremă a revocat măsura și a desființat, practic, acuzațiile.

Judecătorul de drepturi și libertăți reține neîndeplinirea condițiilor necesare începerii urmăririi penale în personam și punerii în mișcare a acțiunii penale (lipsa de claritate a acuzațiilor, aspect ce echivalează cu inexistentă notificării oficiale, existența unui caz de stingere sau împiedicare a exercitării acțiunii penale, lipsa probelor), nemotivarea ordonanței prin care s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar, impunerea altor obligații decât cele expres și limitativ prevăzute de lege. Toate aceste vicii se subsumează unor condiții de legalitate care, odată dovedite, fac inutilă analiză elementelor ce țin de temeinicie”, potrivit motivării din 2019.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Justiției lansează procedura de selecție pentru șefia DIICOT

Foto. Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW