Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

EXCLUSIV Situație extrem de gravă la o secție de votare din București. Cetățenii cu viză de reședință, împiedicați să voteze

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 iunie 2024

Continuă seria de incidente la aceste alegeri, iar municipiul București nu face excepție. Președinta Secției de votare numărul 1092 din Sectorul 6 a împiedicat dreptul la vot pentru locale cetățenilor cu viza de reședință obținută în ultimele 6 luni, cu toate că legea prevede un termen de 60 zile. 

Alegerile din acest an scot la iveală o nouă hibă în procesul electoral. Anume slaba pregătire a președințiilor secțiilor de votare, adică oamenii numiți responsabili de buna desfășurare a scrutinului. Așa cum este firesc, în primul rând, aceștia ar trebui să cunoască prevederile de bază ale legislației, însă în multe situații lucrurile stau exact invers.

Un incident s-a petrecut în Secția de votare 1092 organizată în incinta Liceului Gheorghe Asachi din Sectorul 6. Aici, președinta, alături de operatoarea de tabletă, nu îi lăsau să voteze pe cetățenii cu viză de reședință obținută în ultimele 6 luni. În realitate, potrivit unei derogări acordate prin OUG nr. 21 din 8 martie 2024 privind desfășurarea alegerilor, termenul a fost redus la 60 zile. Cu alte cuvinte, cetățenii care și-au stabilit reședința mai devreme de 10 aprilie 2024 pot vota la locale.

„Prin derogare de la prevederile art. 18 alin. (4^1) din Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din data de 9 iunie 2024, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 60 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care își au domiciliul”, prevede Articolul 14 din OUG 21. 

Cazul la care facem referire, petrecut în jurul orei 14:30, s-a rezolvat în aproximativ 10 minute, după ce președinta secției a dat un telefon pentru a se pune la punct cu legislația pe care ar fi trebuit să o cunoască.  Potrivit datelor Autorității Electorale Permanente, 18 cetățeni au votat la secția respectivă pe lista suplimentară pentru alegerile europarlamentare și doar 10 pentru alegerile locale. Prin urmare, înseamnă că există 8 cetățeni care au votat la europarlamentare fără să voteze la locale. Este posibil ca unii dintre aceștia, deși aveau legal drept de vot, să fi fost trimiși acasă de responsabilii din secția de votare, care nu aveau nici cunoștințe minimale despre desfășurarea votului.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW